U trendu

Vučić: Srbija ne zaboravlja, ali oprašta

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikad neće zaboraviti agresiju NATO 1999. godine i svoje žrtve, ali i da oprašta jer mora da živi i gleda ka budućnosti.

„Tuga, žal i suze ne smeju da nas odvedu u bes i mržnju. Ostaje opomena i nama i njima. Za krv će morati da kažu da je bila krv, a ne kolateralna šteta. Srbija pamti i nikad ne zaboravlja, ali mora da živi i da gleda u budućnost. Ne možemo da promenimo to što se desilo ni da vratimo vreme, ali ne možemo ni da ostanemo prikovani u prošlosti“, rekao je Vučić u Varvarinu na komemorativnom skupu.

On je rekao da je Srbija pre 17 godina bila na suprotnoj strani u odnosu na 19 velikih zemalja koje su je napale, ali da su danas na istoj jer Srbija daje sve od sebe radi pomirenja i zato što je to „interes našeg naroda i budućnosti“.

„To je znak naše snage i veličine. Smogli smo snage da ustanemo, oprostimo, pogledamo sebi u oči i da se menjamo, da ostavimo prošlost da počiva, a da budućnosti damo šansu“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija danas ima prijatelje na istoku, a partnere na zapadu sa kojima stoji rame uz rame.

Prema njegovim rečima, zemlje koje su pre 17 godina napale Srbiju danas su na udaru terora i njih niko ne može bolje da razume od Srbije.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković, čija je ćerka Sanja poginula prilikom bombardovanja mosta u tom mestu, ocenio je da agresija NATO bila „nezapamćeni zločin jedne velike sile koja je htela da pokaže kako se surovo kažnjava neposlušni srpski narod“.

Vence u Veliku Moravu pored premijera, spustili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi porodica stradalih i predstavnici opštine Varvarin.

Komemorativnom skupu su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Avioni NATO gadjali su sa četiri projektila most na Velikoj Moravi u Varvarinu u nedelju, 30. maja 1999. godine. U tom napadu poginulo je 10 osoba dok je više desetina gradjana povredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.