U trendu

Amerikanci i Britanci traže ređe sednice o Kosovu

Diplomatski predstavnici SAD i Velike Britanije zatražili su danas u Savetu bezbednosti UN da izveštaji o stanju na Kosovu treba da budu pomereni sa svaka tri, na po šest meseci, jer bi Savet bezbednosti trebalo da se „bavi važnijim pitanjima“.

Predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN Mišel Sizon rekla je da Vašington poziva rukovodstva Beograda i Prištine da se posvete dijalogu bez odlaganja i primene postignute sporazume.

„Tempo normalizacije donekle je usporen. Pozivamo obe strane da ubrzaju stvari i primenju postignute sporazume“, rekla je ona.

Američka ambasadorka je ocenila da je UNMIK uglavnom ispunio svoj mandat i založila se da se period podnošenja izveštaja pomeri sa tri na šest meseci jer, kako je rekla. Kosovo postaje „napredna država integrisana u međunarodnu zajednicu“.

Ona je podsetila na poruke potpredsednika SAD Džozefa Bajdena tokom nedavne posete Beogradu i Prištini.

Sizon je pozvala zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine i založila se za članstvo Kosova u UN, i smatra da bi to bilo dobro „za Kosovo, za međunarodnu organizaciju“ i da je „neminovno“.

Britanski predstavnik u Savetu bezbednosti UN ocenio je da se Kosovo i danas suočava sa izazovima i da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju, zbog čega je potrebno u njega uneti novu energiju.

Ocenjujući da su, prema dosadašnjim izveštajima, incidenti na Kosovu „niskog nivoa“, on je pozvao na smanjenje broja sednica i broja izveštaja o Kosovu, da bi Savet bezbednosti mogao da se bavi, kako je rekao, „važnijim pitanjima“.

Pominjući događaje u Siriji i na korejskom poluostrvu, britanski ambasador je rekao da u Savetu bezbednosti „ove nedelje opet debatujemo o pitanjima koja ne treba da budu na dnevnom redu“.

On tvrdi da je prošla era kada je u pitanje dovođena nezavisnosti Kosova a, kako je rekao, sa zlatnom medaljom Majlinde Keljmendi na olimpijskim igrama, pred Kosovom je „nova zlatna era“.

S druge strane, kineski predstavnik je rekao da Peking razume legitimnu brigu Srbije za Kosovo i naglasio da rezolucija 1244 SB UN predstavlja osnovu za rešenje.

Rešenje se mora naći kroz dijalog i u okviru relevantnih rezolucija UN, rekao je on i dodao da Kina podržava Vladu Srbije u tome.

„Nadamo se da će obe strane naći trajno rešenje u korist mira u regionu“, istakao je kineski predstavnik.

On je izrazio očekivanje da će UNMIK, Euleks i Kfor odigrati konstrukrtivnu ulogu u tom rešenju.

Japanski predstavnik je izrazio uverenje će zlatna medalja Keljmendijeve u Riju poslati „poruku nade za narod Kosova“.

On je, međutim, rekao da poslednji izveštaj UNMIK ostavlja utisak da Kosovo „još nije kvalifikovano za medalju u izgradnji institucija“.

Prema njegovim rečima, incidenti pokazuju da nije pokazan očekivani napredak u odnsima Beograda i Prištine.

Znamo da je potrebno više napora da se reši konflikt nego da se spreči, rekao je japanski predstavnik, koji smatra da Kosovo treba da bude dobar primera i presedan.

On je napomenuo da je, generalno gledano, posle sukoba društvo devastirano – tu su nasilje, korupcija, nepovratak kućama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.