U trendu

Carstvo straha: Islamska država želi da kontroliše svet (Foto)

Islamska država (ISIL) je najavila kako do 2020. godine planira da zauzme deo Evrope, sever Afrike i Bliski i Srednji istok sve do granice sa Kinom. Pretpostavlja se da ISIL za sada ima između 50.000 i 250.000 članova i imovinu vrednu oko dve milijarde funti najviše zahvaljujući tome što kontrolišu polja plina i nafte u Iraku i Siriji, prenose britanski mediji.

ISIL je svet šokirao svojom brutalnošću. Osim okrutnih smaknuća preuzeli su i odgovornost za nekoliko krvavih napada u različitim zemljama. Endru Hosken, reporter BBC-a kaže kako ISIL želi da zauzme sve što smatra „islamskim svetom“.

– Kada budu osnovali svoj kalifat, okrenuće se protiv celog svih. Žele da kontrolišu svet. – rekao je Hosken.

ISIL je destabilizovao Siriju, Irak, a pokušavaju i Saudijsku Arabiju, Libiju, Tunis. Stručnjake zabrinjava da bi mogli da razviju hemijsko i nuklearno oružje koje se neće libiti da upotrebe. Hosken je u svojoj knjizi „Carstvo straha“ objasnio da je Abu Musab al-Zarkavi 1996. godine organizovao terorističku grupu koja je kasnije prerasla u ISIL. Hosken tvrdi da su vlasti tokom 2010. i 2011. godine umalo uništile ISIL.

– Tada je 80 posto njihovih vođa bilo uhvaćeno ili ubijeno. Ipak grupa nije uništena do kraja i opet su se  proširili, kao rak – piše Hosken.

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.