U trendu

Dan sećanja na stradale u terorističkim napadima u Parizu

Francuski predsednik Fransoa Oland otvorio je danas nacionalni Dan sećanja na žrtve prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

Oland je povodom godišnjice napada otkrio spomen ploču posvećenu čoveku koji je poginuo u bombaškom napadu na stadionu „Francuska“ u pariskom pregradju Sen Deni.

Manuel Dijaz je poginuo na fudbalskoj utakmici Francuske i Nemačke, a više ljudi je povredjeno tokom prvog napada, podseća agencija AP.

Predsednik Francuske nije progovorio ni reč tokom komemoracije ispred stadijuma „Francuska“. On će otkriti spomen ploče na još sedam lokacija u Parizu na kojima su se dogodili teroristički napadi.

Govor je održao sin Manuela Dijaza koji je rekao da je njegov otac, rodjeni Portugalac, dokaz da je integracija moguća i neophodna u borbi protiv stigmatizacije koja neke mlade ljude vodi u nasilje.

Britanski muzičar Sting je u subotu veče minutom ćutanja počeo koncert u pariskoj dvorani Bataklan u kojoj je pre godinu dana u terorističkom napadu poginulo 90 ljudi.

U koordinisanim napadima 13. novembra 2015. godine ispred stadiona „Francuska“, nekoliko kafića i restorana u istočnom delu Pariza i u koncertnoj dvorani Bataklan poginulo je 130 ljudi, a više stotina osoba je povredjeno.

Najmanje devet osoba još se nalazi u bolnici zbog zadobijenih povreda, a više od 600 je zatražilo pomoć psihologa zbog pretrpljenih trauma.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.