U trendu

Dvodnevni štrajk pilota Lufthanze, otkazano 1.800 letova

U Nemačkoj je u ponoć počeo dvodnevni štrajk pilota Lufthanze nezadovoljnih platama, zbog čega je otkazano oko 1.800 letova jednog od najvećih evropskih avio-prevoznika.

Sindikat pilota VC je prvobitno zakazao 24-časovni štrajk, ali ga je potom produžio za još jedan dan, pošto su dva suda odbacila zahtev Lufthanze da se zabrani štrajk.

Avio prevoznik tvrdi da uprkos rekordnom profitu u 2015. godini, mora da smanji troškove kako bi mogao da konkuriše rivalima, poput Rajnera u evropskim letovima i Emiratima u interkontinentalnim letovima.

Direktor Lufthanze je izjavio da će štrajk koštati između sedam i devet miliona evra dnevno.

Štrajk je počeo u ponoć i odnosi se na letove sa nemačkih aerodroma, ali ne i na letove drugih avio kompanija Lufthanze, poput Jurovingsa, Ostrijan erlajnza, Svis i Brisel erlajnsa, saopštila je Lufthanza.

Ostrijan erlajnz i Svis koriste veće avione da bi prevezle putnike a Lufthanza je rezervisala gotovo 4.000 hotelskih soba u Frankfurtu i Minhenu za putnike koji su „zarobljeni“ na aerodromima zbog štrajka, prenosi Rojters.

Kompanija je pozvala pilote da uđu u postupak medijacije, ali je njihov sindikat to odbio saopštivši da prvo očekuje bolju ponudu menadžmenta za plate, koja bi bila osnova za pregovore.

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ugovorima o zaposlenju još od 2012. godine, ovo je 14 štrajk pilota po redu. Sindikat traži prosečno povećanje od 3,7 odsto godišnje za 5.400 pilota u narednih pet godina.

Lufthanza je ponudila povećanje od 2,5 odsto, što po mišljenju sindikata znači praktično zamrzavanje plata, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.