U trendu

Iranski nuklearni pregovori približavaju se najnovijem roku

Pregovori o iranskom nuklearnom programu približavaju se još jednom roku za njihovo okončanje, a diplomate koji treba da razgovaraju danas, 13. dana pregovora u Beču, daju neodređene, mada optimističke izjave.

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je iz Rusije, gde učestvuje na jednom skupu, da se njegova zemlja priprema za „eru posle sankcija“, nagoveštavajući da je na vidiku sporazum o ograničenju nuklearnog programa njegove zemlje u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamad Džavad Zarif, koji direktno učestvuje u pregovorima,  na Tviteru je neodređeno napisao da je, „uz uzajamno poštovanje, sve  moguće“.

Bela kuća je sinoć izdala kratko saopštenje u kome se navodi da je predsednik Barak Obama razgovarao preko bezbedne video veze sa američkim pregovaračima i dao im smernice u vezi s „tekućim naporima da se postigne dobar sporazum“ između grupe od šest svetskih sila i Irana.

S Iranom razgovaraju predstavnici pet zemalja članica Saveta bezbednosti UN  (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija) plus Nemačka, takozvana grupa pet plus jedan.

Tekuća runda pregovora probila je već dva roka i produžena je do petka. Obamina administracija treba da podnese Kongresu sporazum na usvajanje pre petka po vašingtonskom vremenu ako hoće da izbegne produženo kongresno razmatranje, koje će se posle tog datuma udvostručiti sa 30 na 60 dana.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je još na štakama zbog slomljene noge, nalazi se u Beču od 26. juna, dok je iranski ministar spoljnih poslova napravio jedan kratak put do Teherana radi konsultacija. Drugi ministri inostranih poslova dolazili su i odlazili u Beč, ali se očekuje da će šefovi diplomatija Rusije i Kine biti prisutni na današnjim sastancima. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je optimizam i rekao da je spreman da se vrati u Beč. „Na bazi principa postepenosti i reciprociteta, došli smo blizu finalnog sporazuma, on je u okviru dostižnog“, rekao je Lavrov.

Amerčki ministar energetike Ernest Monic je rekao novinarima posle sastanka sa svojim iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehijem: „Stalno napredujemo. Rešićemo poslednja pitanja – ako možemo“. Salehi je bio optimističkiji: „Nadamo se da je danas poslednji dan“.

Kada su pregovori probili i drugi rok, mnogi su posumnjali da će svetske sile uspeti diplomatskim putem da prekinu svaku mogućnost Irana da razvije nuklearno oružje, što je cilj diplomatskih napora.

Obama je ranije rekao da će SAD radije odustati od pregovora nego što će da potpiše loš sporazum.

Republikanci u Kongresu i američki bliskoistočni saveznici kao što su Izrael i Saudijska Arabija, koji se protive sporazumu s Iranom, skeptični su da je moguće napraviti dobar dogovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.