U trendu

Islamska organizacija osudila mešanje Irana i njegovu podršku terorizmu

Organizacija islamske saradnje (OIC) osudila je danas mešanje Irana u unutrašnje stvari država regiona i iransku stalnu podršku terorizmu, u deklaraciji objavljenoj na kraju 13. samita te organizacije u Istanbulu.

„Organizacija žali zbog mešanja Irana u unutrašnja pitanja država regiona i drugih država članica, uključujući Bahrein, Jemen, Siriju i Somaliju i osudjuje njegovu produženu podršku terorizmu“, navodi se u tekstu.

U finalnoj deklaraciji izražena je oštra osuda Islamske države. Osudjuje se i Hezbolah zbog terorističkih akcija i zbog podrške terorističkim pokretima i grupama koje pokušavaju da destabilizuju neke zemlje članicr te organizacije i prete njihovoj bezbednosti.

Hezbolah, organizacija koju vodi Libanac Hasan Nasrala, sastoji se od političkog pokreta i naoružane grupe koja učestvuje u borbama u Siriji uz trupe predsednika Bašara al Asada, što podržava Teheran, a osudjuju Turska i Saudijska Arabija.

Iranski predsednik Hasan Rohani i iranska delegacija nisu učestvovali na završnom sastanku samita Organizacije iz protesta što se Iran proziva u deklaraciji, javili su ranije iranski mediji. 

Rohani će u suboti početi zvaniču posetu Ankari gde treba da ga primi predsednik Redžep Tajip Erdogan, saopštilo je tursko predsedništvo.

U deklaraciji se izražava nada da će sirijski mirovni pregovori u Ženevi doprineti rešenju sirijske krize što je moguće pre.

Prvog dana samita učesnici su se dogovorili o formiranju policijskog koordinacionog centra za jačanje saradnje u borbi protiv terorizma, s sedištem u Turskoj. 

Dvodnevni samit Organizacije islamske saradnje, koji se danas završava, održava se uz jake mere bezbednosti u centru Istanbula, sa rasporedjenih više od 5.000 policajaca i uz nadletanje helikoptera, javila je provladina agencija Anadolija. Organizacija broji 57 zemalja članica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.