U trendu

Japan bez pomirenja s Kinom i Južnom Korejom

Panel japanske vlade sastavljen po nalogu premijera Šinza Abea za procenu skorašnje istorije zemlje, pohvalio je posleratni privredni rast Japana i posvećenost pacifizmu, ali i istakao odsustvo punog pomirenja s Kinom i Južnom Korejom.

Danas objavljen izveštaj ne navodi šta bi Abe trebalo da kaže u izjavi povodom 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata kasnije ovog meseca, niti da li bi trebalo da koristi slične reči koje je u izvinjenju uputio 1995. tadašnji premijer Tomiči Murajama.

U izveštaju se ipak traži saosećanje sa žrtvama delovanja Japana u Drugom svetskom ratu.

U Japanu se smatra da Abe, koji ima reputaciju revizioniste, pokušava da ublaži izvinjenje iz 1995. iznošenjem sopstvenog u kojem će se verovatno usredsrediti na svetlu stranu posleratnog Japana.

U izveštaju na 38 stana priznaje se da su agresija i ekspanzionizam Japana u Aziji posle 1930. doveli do kapitulacije 15. avgusta 1945.godine Vladin panel, međutim, nije postigao konsenzus o definiciji reči agresija, mada su se članovi panela saglasili u ostalim pitanjima, rekao je kopredsednik panela Šinići Kitaoka, predsednik Međunarodnog univerziteta Japana i stručnjak za diplomatiju i istoriju.

Premijer Abe poziva se u izvešaju da ima u vidu štetu koju je Japan izazvao tokom rata, dok se vlada Južne Koreje poziva da sarađuje u pokušajima Japana za pomirenje, pošto su emotivna reagovanja Seula zakomplikovala pitanja pomirenja.

Abe je ranije rekao da neće nužno stati iza Murajamine izjave, mada je kasnije, posle protesta Kine i Južne Koreje, obećao da će zadržati tu izjavu.

U izjavi 1995. koju je potpisao Murajama a odobrili svi članovi vlade, Japan je ponudio najjasnije i najopsežnije izvinjenje žrtvama rata.

U svoja dva govora na godišnjicu završetka rata otkada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012, Abe nije spominjao izvinjenje i rekao da je se Japan suočio s prošlošću dok ostaje posvećen miru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.