U trendu

Kijev treži oslobađanje Savčenko

Kijev je danas tražio hitno oslobađanje ukrajinske pilotkinje Nađe Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

„Zahtevamo da ruska strana odmah oslobodi Nađu Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja“, navela je na svom Tviter nalogu portparolka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Marijana Betsa.

Savčenko je danas u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štrajkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, preneo je AFP.

„Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedelju dana za izricanje presude“, rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Izricanje presude počeće 21. marta i trajaće dva dana, preneo je TAS S.

Savčenko je 3. marta najavila da će početi štrajk glađu i da neće prihvatati ni vodu ni hranu nakon što je rusko tužilaštvo tražilo da ona bude osuđena na 23 godine zatvora.

Ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin poginuli su 17. juna 2014. godine tokom granatiranja Luganska.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko umešana u ubistvo dvojice novinara kao dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, dok je ona na suđenju ponovila da je nevina i da kao ukrajinski oficir ima pravo da brani svoju domovinu.

Ona je optužila ruske zvaničnike i rukovodstvo medija, za koji su dvojica novinara radili, za njihovu smrt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.