U trendu

Klintonova i Tramp povećali šanse za nominacije

Hilari Klinton i Donald Tramp povećali su svoje šanse za nominacije na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazali su rezultati najnovijeg stranačkog glasanja.

Posle „super utorka“ i izjašnjavanja delegata u 12 država, kandidatkinja za predsedničku nominaciju demokrata Hilari Klinton pobedila je u sedam od 11 država.

Kontroverzni republikanski kandidat, američki milijarder Donald Tramp ubedljivo je trijumfovao u 11 saveznih država.

Klintonova je pobedila stranačkog kolegu Bernija Sandersa u Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Masečusetsu, Tenesiju, Teksasu i Virdžijini, dok je njen konkurent Sanders pobedio u Koloradu, Oklahomi, Minesoti i Vermontu.

Kontroverznom republikancu delegati su ukazali poverenje u Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Masečusetsu, Tenesiju, Vermontu i Virdžiniji, dok je Ted Kruz ostvario pobedu u Teksasu, Marko Rubio je zabeležio prvu pobedu, u Minesoti.

Poverenje većine od 865 delegata kod demokrata osvojila je Hilari Klinton, a ubedljivu većinu od 595 delegata kod republikanaca Tramp.

U obraćanju pristalicama na mitingu u Majamiju Klintonova je izjavila da „s jedne strane ulog nikada nije bio viši, dok retorika koju čujemo na drugoj strani nikada nije bila prizemnija“.

Tramp je u oči glasanja optužio Klintonovu da je deo političkog stablišmenta koji je izneverio Amerikance.

„Previše dugo je ovde, ako do sada nije popravila stvari u SAD, neće ni u naredne četiri godine“, rekao je Tramp.

Kandidatkinja demokrata koja pretenduje da postane prva žena predsednik SAD, važi za favorita u Demokratskoj partiji i ima jako uporište na jugu SAD i medju Amerikancima afričkog porekla.

U republikanskom taboru Ted Kruz mogao bi da zakomplikuje situaciju Trampu, naročito ako pobedi u Teksasu i Minesoti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.