U trendu

Lideri evrozone još razgovaraju o sudbini Grčke

Lideri evrozone razgovarali su celu noć u Briselu u nastojanju da se slože o uslovima novog programa pomoći za Grčku.

Prema izveštajima, posle više od 13 sati pregovora nacrt kompromisnog dogovora stavljen je na sto, ali se još nisu pojavili detalji o njegovom sadržaju.

Ukoliko se ne postigne novi sporazum o pomoći, grčke banke biće suočene sa mogućim kolapsom i zemlja bi mogla da izađe iz evrozone, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Grčkoj je rečeno da usvoji zakone o seriji reformi do srede pre nego što bi mogli da počnu bilo kakvi pregovori o novom planu pomoći. Međutim, izveštač Bi-Bi-Sija iz Brisela navodi da još nema dogovora o tome šta tačno Grčka treba da uradi. 

Posle skoro trinaest sati pregovora i brojnih prekida razgovora, predlog kompromisa stavili su na sto nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, rekao je jedan izvor blizak pregovorima. 

Taj tekst će sada biti predat na razmatranje ostalim liderima 19-očlane evrozone.

Atina podseća da dva velika pitanja ostaju otvorena, uloga MMF-a ako Grčka dobije novi plan pomoći od evrozone, i formiranje nezavisnog fonda u koji bi bile prebačene grčke državne obveznice u vrednosti od 50 milijardi evra kao garancija obećane privatizacije.

Iako tekst podnet rano jutros ne predviđa privremeni izlazak Grčke iz zone evra, postoji rizik da će za Grčku biti teško da ga prihvati, obzirom da je levičarska vlada Aleksisa Ciprasa obećala da neće dozvoliti da prihvatanje novih žrtava za dobijanje pomoći.

Ali vreme prolazi za Grčku čiji je budžet prazan, a privreda bez novca. Zemlja u kojoj je uvedena kontrola kapitala i u kojoj su banke zatvorene od 29. juna živi od hitne pomoći Evropske centralne banke.

ECB treba danas da odluči da li će nastaviti sa davanjem hitne pomoći Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.