U trendu

Lideri G20 za snažniju borbu protiv terorizma

Lideri Grupe 20 razvijenih zemalja založili su se danas u Antaliji za jačanje obaveštajne saradnje, sprečavanje finansiranja terorizma i jačanje bezbednosti granica u Evropi.

„Dogovorili smo se da suprotstavljanje ne može biti samo vojnim sredstvima, već su potrebne višestruke mere“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je plan da organizuje donatorsku konferenciju sledeće godine za prikupljanje „značajnih novih sredstava“ za suočavanje s prilivom imigranata iz Sirije.

Na marginama samita G20 u Antaliji održani su brojni sastanci posvećeni Siriji i borbi protiv Islamske države.

Američki predsednik Barak Obama sastaje se s liderima Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije. Francuski predsednik Fransoa Oland nije na samitu zbog napada u petak, ali umesto njega na sastanku učestvuje ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se ovdvojeno sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem i britanskim premijerom Kameronom.

Putin i Kameron su naglasili da je potrebna zajednička akcija protiv terorizma.

„Poslednji tragični događaji u Parizu pokazuju da moramo da ujedinimo naše napre u borbi protiv tog zla, nešto što je davno trebalo da uradimo“, rekao je Putin.

Uoči samita G20, ministri spoljnih poslova sastali su se u Beču, gde su razgovarali o novom diplomatskom planu za okonačanje rata u Siriji. Taj plan je uveliko zasnovan na ruskom predlogu koji predviđa da vlada predsednika Bašara el Asada i opozicione grupe počnu pregovore do 1. januara.

Ipak, i dalje postoje velike razlike oko Asadove budućnosti i oko toga koje pobunjeničke grupe u Siriji treba smatrati teroristima.

Razogvori u Beču bili su i tema 35-minutnog sastanka Obame i Putina na marginama samita G20.

Obama je izgleda ublažio ton u razgovoru s Putinom, navodeći „značaj ruskih vojnih napora“ protiv Islamske države, navodi agencija Asošiejted pres.

Putinov spoljnopolitički savetnik Jurij Ušakov rekao je da predsednici SAD i Rusije imaju slilčne „strateške ciljeve“ za poražavanje ekstremista Islamske države, ali da „ostaju taktičke razlike“.

Obama se sastao i s kraljem Saudijske Arabije, koja se snažno zalaže za svrgavanje Asada, a finansira i njegove rivale. I Putin je razgovaratao s kraljem Salmanom, koji, takođe, uskoro treba da dođe u Moskvu.

Ovogodišnji samit G20 posvečen je merama za oživljavanje svetskog privrednog rasta, posebno u svetlu usporavanja rasta u Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.