U trendu

Pokrenut proces izručenja El Čapa

Meksiko je počeo proces za izručenje jednog od najtraženijih narko-bosova Hoakina El Čapa Gusmana SAD, dva dana pošto je uhvaćen posle višemesečne dramatične potere.

Agenti su, u nedelju, formalo obavestili Guzmana da će biti izručen SAD.

U saopštenju kancelarije meksičkog državnog tužioca se navodi da su meksički agenti koji rade za Interpol uručili Gusmanu dva naloga za hapšenje. Guzan se trenutno nalazi u zatvoru „Altipano“ u Meksiku.

Guzmanova odbrana ima rok od tri dana da predstavi argumente protiv izručenja i 20 dana da pruži dokaze za te argumente, pored čitavog niza drugih tužbi koje su već počeli da pišu.

Guzmanov advokat Huan Pablo Badilo najavio je da  je odbrana već spremila 6 zahteva za odlaganje izručenja. 

Badilo je rekao da njegov klijent ne bi trebalo da bude izručen SAD zbog toga što „Meksiko mora da poštuje nacionalni suverenitet i suverenitet domaćih pravosudnih institucija“. 

On je najavio da proces izručenja Čapa SAD trajati najmanje 6 meseci, mada je moguće da će rok biti dodatno produžen zbog brojnih tehničkih detalja.

Gusman je uhvaćen u petak, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca, u kući u gradu Los Močis, u državi Sinaloa. Tom prilikom je ubijeno pet kriminalaca, a još šest je povređeno.

Meksički narko-bos lociran je zahvaljujući intervjuu koji je u tajnosti imao pre nekoliko meseci sa američkim glumcem Šonom Penom.

Moćni narko kartel Sinaloa, kojim je Guzman rukovodio, krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD. Za njim su raspisane medjunarodne poternice u više američkih saveznih država. El Čapov beg iz meksičkog zatvora u julu pogoršao je odnose između SAD i Meksika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.