U trendu

Regruti Islamske države stižu iz 70 zemalja sveta

Analiza podataka dobijeni iz Islamske države pokazuju da su regruti te džihadističke organizacije poreklom iz više od 70 država sveta, izjavili su istraživači američkog Centra za borbu protiv terorizma nakon pregleda više hiljada zapisa.

Ove dragocene podatke je predao dezerter iz Islamske države. Bivši dzihadista je doneo 11.000 dosija u američku televizijsku stanicu NBC, a ispostavilo se da su više od polovine dosijea duplikati.

NBC je prosledio 4.600 dokumenata Centru za borbu protiv terorizma, čije je sedište u vojnoj akademiji Vest point, ali nije povezan sa tom američkom vojnom akademijom, prenosi AFP.

Analizom tih dokumenata dobijen je uvid u to kako Islamska država proverava nove članove, kako kanališe, trenira i upravlja njihovim sposobnostima i deli regrute po tipovima, piše AFP.

Starost regruta se kreće od 12 do 70 godina, a prosečno imaju između 26 i 27 godina.

Najbrojnija nacionalnost sa 579 novih pripadnika su Saudijci, slede Tunišani (559), Marokanci (240), Turci (212), Egipćani (151) i Rusi (141).

Prema dokumentima, između ostalih, bilo je 49 novih džihadista iz Francuske, 38 iz Nemačke, 30 iz Libana, 26 iz Britanije, 11 iz Australije i sedam iz Kanade, ali niko iz SAD.

U proseku su dobro obrazovani: 1.371 je završio srednju školu, dok 1.028 džihadista pohađa univerzitetsku nastavu.

„Grupa džihadista ima dobro obrazovanje ako se uporede sa izveštajem UN o prosečnom obrazovanju tog uzrasta u regionu“, ističe se u saopštenju Centra.

„Iako Islamska država regrutuje samoubice, potrebni su im i članovi za pozicije konvencionalnih vojnika, šerijatski zvaničnici, policajci i članovi adekvatni pozicijama u bezbednosnim ili administrativnim strukturama“, navodi se u izveštaju Centra.

Opisni formulari za regrutovanje pripadnika Islamske države imaju rubrike o iskustvu ili talentima poput: poznaje hemiju, ima iskustva u dilovanju droge, učestvovao je u džihadističkim aktivnostima…

Na kraju formulara za opis regruta je prazna rubrika pod nazivom „mesto i datum pogibije“.

Ova dokumenta su najnovija u nizu otkrivenih poverljivih dokumenata Islamske države ove godine.

Hiljade dokumenata Islamske države za registraciju su procureli u januaru, u martu je nemacki dnevnik Zidojče Cajtung dobio slične zapise i nemačke službe bezbednosti su imale pristup ovom materijalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.