U trendu

Ruanda obeležava 22 godine od genocida

Danas se obeležava 22 godine od genocida u Ruandi gde je ubijeno više od 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinskog naroda Tutsi.
Danas je u Ruandi nacionalni  dan, sa komomoracijama organizovanim širom zemlje, a tokom narednih sedam dana zastave će biti spuštene na pola koplja.

Obeležavanje godišnjice pogroma trajaće sve do 3. jula, kada je Patriotski front Ruande, pod vodjstvom sadašnjeg predsednika Pola Kagame, preuzela vlast i zaustavila ubijanje.

Genocid je počeo posle obaranja aviona tadašnjeg predsednika Žuvenala Habijarimana, a trajao je 100 dana, do sredine jula 1994. godine.

Pored Tutsija, ubijani su i umereni pripadnici većinskog naroda Hutu koji su se suprotstavljali tim postupcima.
 
Za ratne zločine počinjene u Ruandi UN su osnovale Medjunarodni sud na kojem je osudjeno više desetina ljudi, ali brojni osumnjičeni za genocid i dalje su u bekstvu.

Specijalni savetnik UN za sprečavanje genocida Adama Dieng izjavio je u sredu da se genocid ne dešava preko noći.

„Genocid je proces. Zahteva vreme, resurse, planiranje i znamo da mu uvek prethodi niz ozbiljnih kršenja ljudskih prava“, kazao je Dieng i dodao da je od ključne važnosti uspostaviti mir u regionu i da lideri budu svesni „svoje uloge u upravljanju različitostima na konstruktivan način“.

Procenjuje se da oko 30 odsto stanovnika Ruande i dalje pati od posttraumatskog stresa.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja te tragedije je „Borba protiv ideologije genocida“.

Predsednik Ruande Pol Kagame će zajedno s preživelima, vladinim zvaničnicima, stranim liderima i diplomatama položiti cveće na spomenik žrtvama genocida u glavnom gradu Kigali.

Kagame će se zatim pridružiti hiljadama gradjana u tradicionalnoj „Šetnji sećanja“ koja će početi ispred zgrade parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.