U trendu

Saudijska Arabija otvorila ambasadu u Bagdadu posle 25 godina

Saudijska Arabija je otvorila ambasadu u Bagdadu, koja je zatvorena pre 25 godina, što će doprineti većoj saradnji u borbi protiv terorizma.

Televizija El Arabia javila je u petak da je saudijska ambasada ponovo otvorena u iračkoj prestonici, preneo je Sputnjik.

Novi saudijski ambasador u Iraku Tamer el Sabhan izjavio je da je otvaranje ambasade korak ka većoj saradnji dve zemlje u borbi protiv terorizma.
 
Saudijska Arabija je zatvorila ambasadu u Bagdadu posle invazije na Kuvajt 1990. godine, a diplomatski odnosi dve zemlje obnovljeni su 2004. kada je u medjunarodnoj operaciji pod vodjstvom SAD srušen irački režim Sadam Huseina.

Rijad je u decembru najavio formiranje široke antiterorističke koalicije zemalja sunitskih muslimana. Na listi koalicije arapskih zemlja našli su se Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Turska, Malezija, Pakistan, ali ne i Irak i Sirija.

Poboljšanje odnosa Saudijske Arabije kojom vladaju sunitski muslimani i Iraka na čijem čelu su šiiti moglo bi da ojača regionalnu saradnju u borbi protiv Islamske države, koji drži pod kontrolom delova Iraka i Sirije, prenosi Radio slobodna Evropa.

Saudijska Arabija je ranije optuživala Irak da je previše blizak njenom najvećem rivalu u regionu, Iranu, kao i da ohrabruje diskriminaciju sunita, što Bagdad negira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.