U trendu

Strah u Mosulu

Dok borbe za oslobađanje Mosula ulaze u drugu sedmicu, među običnim stanovništvom tog drugog po veličini grada u Iraku raste strah, piše danas Dojče vele.

Istovremeno, u Parizu se sastaju predstavnici zemalja-članica NATO i koalicije protiv Islamske države, a danas u Briselu i ministri odbrane zemalja-članica NATO.

Nemačka je takođe deo koalicije koja broji više od 60 članica.

Bundesver učestvuje u akcijama sa izviđačkim avionima za elektronsko osmatranje terena, snabdevanju gorivom aviona u vazduhu, kao i u pratnji francuskog nosača aviona.

Tome bi trebalo dodati naoružavanje i obuku kurdskih boraca. Zbog toga će sastanku u Parizu prisustvovati i nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen.

Kako će se stvari u Mosulu dalje odvijati nakon IS bila je i tema konferencije 22 države koja je protekle sedmice održana u Parizu.

To što su konferenciji prisustvovale i države s različitim interesima, kao što su Saudijska Arabija i Iran, pokazuje da koaliciju protiv IS čine snage koje, pored zajedničkog neprijatelja – IS, imaju malo toga zajedničkog.

To takođe podgrejava i spor između Bagdada i Ankare o mogućem turskom učešću u oslobađanju Mosula.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ukazuje na istorijsku ulogu Turske u Mosulu i zalaže se za akciju svoje vojske, što je u suprotnosti sa željom iračkog premijera Hajdera al-Abadija.

Bagdadu se ne sviđa ni turska vojna baza u regionu naseljenom Kurdima. Bagdad ne želi tu bazu, ali zbog slabosti državnih struktura ne može ništa da preduzme.

Turski premijer Benali Jidirim u nedelju je izjavio novinarima da Turska artiljerijom i tenkovima pomaže kurdske borce, Pešmerge, u Mosulu. Odmah narednog dana turska vojska demantovala je bilo kakvo učešće turske vojske.

U koaliciji protiv IS su, pored Francuske i Engleske, aktivne i SAD, i to sa specijalnim jedinicama i borbenim avionima. Specijalni opunomoćenik američke vlade za borbu protiv IS Bret Megurk, izjavio je u ponedeljak da su borbeni avioni koalicije u proteklih sedam dana bacili 1.776 bombi.

U vazdušnim napadima na Mosul ima i civilnih žrtava.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč zatražila je da se ispita napad na džamiju u jednom mestu u blizini Mosula. U tom napadu, koji je izvršen proteklog petka, ubijeno je 13 žena i dece.

Nevladina organizacija Ervors je od, početka borbi protiv „Islamske države“ u avgustu 2014, samo u Iraku zabeležila više od 10.200 vazdušnih napada. U tim napadima bačeno je 50.000 bombi, od kojih je poginulo 1.687 civila.

Robert Blečer analizirao je ponašanje snaga koje su učestvovale u borbama protiv IS prilikom oslobađanja Ramadija, Tikrita i Faludže. Stručnjak za Bliski istok Međunarodne krizne grupe za DW kaže da je reč o istom modelu: „Prvo se bacaju leci, nakon toga počinje bombardovanje kako bi se oslabila odbrana, a na kraju ulaze kopnene trupe“.

Nakon pobedničkog pohoda 2014. godine, IS je u poslednjih 16 meseci izgubila polovinu svoje teritorije.

Blečer kaže da je prilikom oslobađanja Faludže pričinjena ogromna šteta jer je veliki deo objekata srušen. Mnogi stanovnici su pobegli i najveći broj njih se još dugo neće vratiti. Grad nije bombardovan samo iz vazduha, već ga je šiitska milicija gađala i artiljerijom.

Najgore je bilo prilikom oslobađanja Ramadija. Nakon vazdušnih napada i uličnih borbi u decembru prošle godine, u gradu su zatečene samo ruševine. Grad koji je prvi oslobođen od IS je Tikrit.

Rodno mesto Sadama Huseina oslobođeno je u aprilu 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar