U trendu

Sporadični sukobi u Mosulu nakon proglašavanja pobede

Sporadični sukobi u Mosulu nastavljeni su i danas, iako je Irak proglasio „potpunu pobedu“ nad ekstremističkom Islamskom državom (IS) u tom gradu, javlja AP.

Najmanje jedan vazdušni napad izveden je na Stari grad u Mosulu i, kako navodi američka novinska agencija, iznad Starog grada izvio se oblak dima.

U međuvremenu, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internašonal (AI) saopštila je da je su sukobi u Mosulu stvori civilnu katastrofu, tokom koje su ekstremisti vršili nasilne deportacije ljudi, brojna ubistva i koristili ljude kao živi zid.

Irački premijer Hajder al-Abadi i zvanično je u ponedeljak proglasio pobedu nad Islamskom državom u Mosulu, čime je obeležio najveći poraz te terorističke organizacije od kada je proglasila „kalifat“ pre tri godine.

„Objavljujem odavde kraj, poraz i kolaps terorističke države laži i terorizma koju je teroristička Islamska država objavila u Mosulu“, rekao je on u govoru koji je prenošen na državnoj televiziji.

Pad Mosula praktično obeležava kraj iračkog dela kalifata Islamske države, koji uključuje i sirijsku teritoriju.

Ipak, Islamska država i dalje kontroliše teritoriju zapadno i južno do grada.

Abadi je u nedelju stigao u Mosul kako bi čestitao vojnim komandantima pobedu nad poslednjim preostalim džihadistima posle skoro devet meseci žestokih borbi u tom drugom po veličini iračkom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.