U trendu

Tramp gore, berze dole

S rastom šansi republikanskog kandidata Donalda Trampa da pobedi na predsedničkim izborima u SAD, svetske berze beleže gubitke.

Iako su berze u prošlosti povoljnije reagovale na pobedu republikanskog kandidata, neki pokazatelji sada nagoveštavaju da investitori zapravo strahuju od pobede Trampa oko kojeg postoje mnoge nepoznanice u pogledu ekonomske politike.

U petak, kada je američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio da obnavlja istragu o spornim mejlovima s privatnog servera Hilari Klinton dok je bila na čelu Stejt departmenta, indeksi na Vol stritu su momentalno pali za 0,5 odsto.

Posle najave FBI-aja šanse za pobedu Hilari Klinton su padu s preko 85 odsto na oko 70 odsto. U istom periodu indeks Dau Džons je izgubio više od jedan odsto vrednosti.

Obrnut trend se desio tokom prve predsedničke debate krajem septembra. Tramp je u debatu s Klinton ušao sa šansma da pobedi na izborima od 35 odsto, a izašao s 30 odsto. U tih dva sata je došlo do skoka u trgovini po zatvaranju berzi na Vol stritu.

Analitičari Barkliza ocenjuju da bi indeksi na Njujorškoj berzi mogli pasti izmedju 11 i 13 odsto u slučaju da Tramp pobedi, prenosi Blumberg.

Tržišta izgleda da favorizuju Hilari Klinton kao status kvo kandidata, dok strahuju od Trampa iako on obećava veliki privredni rast i rezanje poreza što bi trebalo da pogoduje berzama.

Trampova nepredvidivost i nekonvencionalni predlozi plaše berze, budući da investitori više vole stabilnost. Za tržišta posebno sporna može biti Trampova najava poništavanju trgovinskih sporazuma. Smanjenje trgovine može izazvati recesiju i u SAD i u Evropu s nesagledivim posledicama po bankarski sektor.

Svetski indeksi danas su u crvenom pošto je juče zabeležen pad Vol strtu – Dau Džons je izgubio 0,6 odsto, a Standrd end Pur 500 i Nasdak 0,7 odsto.

Danas je nemački Daks u padu od 0,8 odsto, francuski KAK-40 0,6 odsto, a britanski FTSE od 0,4 odsto. U Aziji je južnokorejski Kospi pao 1,4 odsto, hongkongški Hang Seng 1,5 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,6 odsto, a japanski Nikei 225 1,8 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.