U trendu

Turska danas slavi Dan republike

Gradjani Turske slave danas 93. godišnjicu proglašenja republike u znaku nedavnog neuspelog vojnog puča i uz pojačane mere bezbednosti zbog mogućih terorističkih napada. 

Predsednik Redžep Tajip Erdogan pohvalio je u Ankari „herojski otpor“ Turaka koji su izašli na ulice 15. jula da se suprotstave pokušaju puča, poredeći to sa ratom za nezavisnost (1919-1922) Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Turske Republike, protiv pobedničkih snaga u Prvom svetskom ratu.

Planirano je organizovanje više okupljanja i povorki širom zemlje, posebno u Istanbulu i u Ankari, koji su povodom praznika okićeni crvenim zastavama da slave radjanje Turske Republike 29. oktobra 1923. godine.

Proslave se odvijaju uz jake bezbednosne mere zbog visokog rizika od napada. Tursku više od godinu dana potresa serija napada pripisanih ekstremistima ili povezanim sa sukobom s Kurdima, u kojima je desetina ljudi izgubilo život.

Policija u Ankari uhapsila je danas šest osoba za koje se veruje da pripadaju grupi Islamska država i šest osoba za koje se veruje da su članovi zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), javila je provladina novinska agencija Anadolija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.