U trendu

Umro vojnik koji je spasen iz lavine u Kašmiru

Indijski vojnik koji je bio spasen posle šest dana provedenih pod lavinom snega u himalajskom delu Kašmira, umro je danas u bolnici u glavnom gradu Indije Nju Delhiju.

Vojnik Hamanatapa Kopad bio je doveden u bolnicu u kritičnom stanju, a više organa mu je otkazalo, rekao je portparol vojske pukovnik Rohan Ananad.

Pronadjen je dezorijentisan ali u svesnom stanju u ponedeljak sa devet mrtvih vojnika koji su takodje bili zatrpani snegom na visini od 5.800 metara. Prevezen je u Nju Delhi dan kasnije.

On je bio izvučen je iz najmanje 11 metara dubokog snega, navela je vojska.

Lavina je prošle nedelje pogodila vojni punkt na glečeru Siačen, najvišem delu na militarizovane linije razdvajanja izmedju Indije i Pakistana. Obe zemlje polažu prava na oblast Kašmira koja je podeljena.

Hiljade indijskih i pakistanskih vojnika rasporedjeno je na tom ledenom himalajskom području, a više vojnika je umrlo zbog teških uslova nego od neprijateljske vatre.

Prošlog meseca četiri indijska vojnika poginula su kada se na njih sručila lavina dok su bili u patroli u toj istoj oblasti. U 2012. godini lavina na delu glečera pod pakistanskom kontrolom ubila je 140 ljudi, uključujući i 129 vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.