U trendu

UN pripremaju rezoluciju o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji

Savet bezbednost UN priprema rezoluciju o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji posle njene najave da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe, saopštili su večeras diplomatski izvori u sedištu UN.

Neimenovani diplomata je rekao da je vest o nuklearnoj probi „promenila situaciju“ i da Savet bezbednosti UN želi da uputi „strog odgovor“.

Savet bezbednost je ranije oštro osudio vest iz Pjongjanga, ocenjujući je kao jasno kršenje prethodnih rezolucija UN o Severnoj Koreji.

Severna Koreja je 6. januara saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe, koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Južnokorejske i američke geološke službe su tada zabeležile seizmičke aktivnosti blizu severnokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali vest iz Pjongjanga nije potvrdjena iz drugih izvora.

Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene medjunarodne sankcije.

Do sada nijedna hidrogenska ili H-bomba nije upotrebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.