U trendu

Vikiliks objavio privatne imejlove direktora CIA

Na sajtu Vikiliks danas je objavljen deo sadržaja privatnih imejlova direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džona Brenana.

Materijal je verovatno dobijen od hakera koji je za list Njujork post izjavio da je učenik srednje škole koji se protivi američkoj spoljnoj politici. Haker se navodno predstavio kao radnik kompanije za telekomunikacije „Verizon“ i na prevaru od drugog radnika izmamio Brenanove lične podatke.

Među objavljenim dokumentima je zahtev za bezbednosnu proveru koji je Brenan podneo prilikom prijave za posao savetnika za borbu protiv terorizma u Beloj kući. Dokument sadrži broj socijalonog osiguranja njegove supruge, kao i imena ljudi sa kojima je sarađivao dok je radio u CIA.

Osim tog dokumenta, za koji još nije jasno da li sadrži informacije koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost, nijedan drugi dokument izgleda da nije osetljive prirode.

Svi dokumenti su iz perioda pre 2009. godine, kada se zaposlio u Beloj kući. 

U jednom dokumentu, koji je izgleda upućen predsedniku Baraku Obami, Brenan je izložio svoj predlog za suočavanje s Iranom, koji je sličan pristupu „štapa i šargarepe“ koji je američka administracija primenjivala u ubeđivanju Teherana da se uključi u pregovore o svom nuklearnom programu.

Kako je napisao, SAD nemaju izbora nego da nađu način da koegzistiraju i da se pomire s kim god da je na vlasti u Teheranu.

„Iran će morati da se pomiri sa SAD. Mogućnost Teherana da razvija svoje političke i ekonomske interese oslanja se na ne-neprijateljske odnose sa SAD i Zapadom“, napisao je Brenan.

Direktor CIA je, takođe, savetovao Obamu da „ublaži“ retoriku s Iranom i da Vašington uspostavi direktan dijalog s Teheranom, kritikujući bivšeg predsednika Džordža Buša zbog nazivanja Irana delom „osovina zla“.

Objavljeno je i pismo iz 2008. koje je tadašnji potpredsednik Obaveštajnog odbora u Senatu Kit Bond poslao svojim kolegama, a u kojem se govori o tehnikama ispitivanja koje je koristila CIA.

Brenan je, pre nogo što je imenovan za direktora CIA 2013, četiri godine bio pomoćnik predsednika za unutrašnju bezbednost i borbu protiv terorizma.

Vikiliks je najavio da će narednih dana objaviti još dokumenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.