Jesen u Njujorku

Žanr: Romantična drama
Trajanje: 103 min


Glavne uloge: Richard Gere („Runaway Bride“), Winona Ryder („Girl, Interrupted“), Anthony LaPaglia, Elaine Stritch, Vera Farminga
Scenario: Allison Burnett
Producenti: Ted Tannebaum, Ron Bozman
Režija: Joan Chen („Sent-Down Girl“)

SINOPSIS

Strastvena i nesvakidašnja ljubavna romansa, između 50-godišnjeg plejboja i 21-godišnje devojke. Priča o ljubavi koja se za kratko vreme rasplamsala između čoveka koji ne veruje u večnu ljubav i devojke koja živi za taj trenutak. Priča o riziku koji treba prihvatiti da bismo mogli stvarno da živimo i volimo.

Film „Jesen u Njujorku“ prati seksualne podvige Vila Kina (Ričard Gir) njujorškog restaurera, ozloglašenog plejboja, stručnjaka za neobavezne flertove, čiji će se život izmeniti kada bude upoznao duplo mlađu devojku Šarlotu (Vinona Rajder), koja želi da proba čari života odraslih. Vil ima sve atribute savremenog muškarca. On je bogat, zgodan i žene ga vole. Šarlota je mlada, iskrena devojka željna provoda, koja se zabave radi upušta u vezu sa starijim muškarcem. U početku, Vil je zainteresovan za Šarlotu očekujući još jednu prolaznu romansu, ali prilikom njihovih susreta dolazi do generacijskog jaza, koji će, bez obzira na sve, izazvati neobjašnjiva senzualna osećanja. I baš onda, kad Vil bude pokušao da raskine vezu, jer veruje da je kraj uvek neminovan, Šarlota ga iznenađuje jer u to još čvršće veruje nego on.

Na trenutak oslobođeni generacijskog sukoba, Vil i Šarlota započinju nesvakidašnju ljubavnu vezu, koja će izmeniti Vilova shvatanja o ženama, seksu, odgovornosti. Naučiće da iskrena, istrajna, zastrašujuća, izazivačka i vesela ljubav menja sve.

Radnja filma dešava se na Menhetnu tokom jeseni, u doba brzih promena, kada lišće opada i menja ulice grada. Metamorfoza godišnjeg doba postaje simbol nenadanih promena koje se javljaju između Vila i Šarlote. Promene koje se dešavaju, a koje se ne mogu kontrolisati između dvoje ljudi koji ne bi trebalo da budu zajedno, ali se ipak zaljubljuju. Priča o ljubavi koja može da nas iznenadi i promeni.

JOAN CHEN – reditelj

Reditelj filma je Amerikanka kineskog porekla koja je debitovala filmom „Sent-Down Girl“, koji je 1998. godine osvojio sedam nagrada „Zlatni konj“ za: najbolji film, najboljeg reditelja, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolji scenario, najbolju muziku, najbolju numeru za film. Takođe je osvojio i nagradu žirija na Pariskom filmskom festivalu 1999. godine, kao i nominaciju za „Zlatnog medveda“ na Berlinskom filmskom festivalu.

RICHARD GERE (Will)

Ričard Gir je jedan od najpoznatijih američkih glumaca u čijem se opusu nalaze i takvi hitovi kao što su „Pretty Woman“, „An Officer and Gentleman“, „American Gigolo“, itd. Gir je glumom počeo da se bavi na Univerzitetu Masačusets gde je studirao filozofiju. Bio je član pozorišta u Sietlu i Njujorku, gde je glumio u rok operi „Soon“. Njegov debi na filmu je bio u Oskarom nagrađenom ostvarenju „Days of Heaven“. Usledili su filmovi „Looking For Mr. Goodbar“ sa Dajanom Kiton, „Bloodbrothers“, „Yanks“ i kultni „American Gigolo“.

Godine 1982. Ričard Gir je ostvario nezaboravnu ulogu u filmu „Officer and Gentleman“, iza koga su usledili filmovi „Breathless“, „Beyond the Limit“, „The Cotton Club“, „Power“, „No Mercy“ i „Miles From Home“. Godine 1990. je zaslužio pohvale kritike portretom korumpiranog policajca u Figisovom filmu „Internal Affairs“. Iste godine je zajedno sa Džulijom Roberts poharao bioskopske blagajne u sada već legendarnom filmu „Pretty Woman“. Sledeće godine je imao ulogu u filmu čuvenog japanskog reditelja Akira Kurosave, „Rhapsody in August“.

Ričard Gir se uključio i u snimanje filmova tako što je u nekoliko njih bio izvršni producent („Final Analisys“, „Mr. Jones“, „Intersection“). I njegovi noviji filmovi su takođe imali izuzetan komercijalni uspeh: „Primal Fear“, „First Knight“ i, naročito, politički trileri „Red Corner“ i „The Jackal“ gde su mu partneri bili Brus Vilis i Sidni Poatje. Njegov poslednji film, „Zgodna mlada“, je već postigao neverovatan uspeh u Americi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Uskoro ćemo Gira videti i u njegovom najnovijem ostvarenju „Dr.T i žene“.

WINONA RYDER (Charlote)

Glumila je u nedavno prikazanom filmu „Neprilagođena“ i u filmovima „Male žene“ u kome je nominovana za Oskara za najbolju glumicu, „Doba nevinosti“ za koji je dobila nagradu „Zlatni globus“, za najbolju sporednu ulogu. Takođe je nominovana za nagradu za film „Sirene“. Igrala je još u filmovima: „Uskrsnuće“, „Drakula“ i mnogim drugim. Nedavno je i dobila nagradu „Piter. J. Owen“ za „brilijantnost, nezavisnost i integritet“ na filmskom festivalu u San Francisku.

Inače svoje ime je dobila po mestu u kome se rodila, Vinona u Minesoti. Glumačku karijeru je započela sa 13 godina kada je uočena od strane lovca na talente iz pozorišta u San Francisku. Njen talenat ju je doveo do debitantske uloge u filmu Dejvida Salcora „Lukas“. Na televiziji je Vinona pozajmljivala svoj glas seriji „Simpsonovi“.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar