Konferencija posvećena Nikoli Tesli sutra onlajn

BEOGRAD – Tradicionalna godišnja konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije održaće se sutra onlajn, u 18.00 časova po našem vremenu, najavili su Tesline naučne fondacije.

Konferenciju će otvoriti osnivač i predsednik Fondacije Nikola Lončar.

„Tesla je ikona dijaspore – lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova „magija“ ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet,“ kazao je Lončer.

Okosnica Konferencije biće pilot projekat „Osnivanje Teslinih klubova“, koji je Teslina naučna fondacija sa sedištem u Srbiji pokrenula u saradnji sa osnovnom školom „Dragomir Marković“ iz Kruševca i „Branislav Petrović“ iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF iz Amerike.

U okviru programa online Konferencije 2021. svi zainteresovani imaće jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera, naučnika i publiciste, vlasnika Twenty First Century Books, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli.

U konferenciji će učestvovati Mark J. Seifer, književnik i istoričar koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle, zatim, braća Corum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji će na Konferenciji izneti svoja najvažnija otkrića i dostignuća.

Do sada su se Tesla konferencije održavale u hotelu Nju jorker u Njujorku, u kome je Tesla živeo poslednjih desetak godina svog života, gde je i umro 7. januara 1943.

TNF iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije ističu da su pronašli brojne načine da ostvare ovaj cilj jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja.

Osim na ovom projektu, Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

„Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima, kao i pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove“, naglašava Nikola Lončar, osnivač TNF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar