NAJLEPŠA božićna česnica oduševila svet

Ubacivanje više kovanica, uglavnom da bi svaki član porodice izvukao jedan, nema nikakav smisao
Postoji verovanje da će sve što pipnete rukama ulepljenim testom biti plodnije tokom čitave godine, a od mesta do mesta običaji pripreme česnice variraju

Neizostavni deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji svakako je česnica. Domaćica na božićno jutro mesi okrugli hleb, u koji se tradicionalno stavlja novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa, otkinuto od pečenice, parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu i razni sitni predmeti.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

U nekim krajevima, za mešenje testa za česnicu koristi se voda umesto mleka, a donosi se na božićno jutro sa izvora ili iz bunara, u koje se baca pregršt žita. Takođe, negde se veruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vreme se takav običaj skoro potpuno izgubio.

U istočnoj i južnoj Srbiji, domaćini rukama ulepljenim od testa hvataju voćke, košnice i stoku, kako bi bili što plodniji tokom cele godine.

Recept za tradicionalnu česnicu:

Sastojci:

  • 2 jaja
  • kockica kvasca
  • 500 ml mleka
  • 1 kg brašna
  • malo soli
  • i predmeti koje ćete staviti unutra.

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

božićna česnica
Komentari (0)
Dodaj komentar