Pekmez od jabuka i šargarepe

Sastojci

  • 3 kg kiselih jabuka
  • 1 kg šargarepe
  • 1,5 kg šećera
  • po želji, limunova korica ili cimet

Način pripreme

Očistite šargarepu, isecite je na kolutove i kuvajte u malo vode dok ne omekša. Dodajte i oljuštene jabuke isečene na sitnije komade i nastavite kuvanje dok i one ne omekšaju. Tako dobijenu masu propasirajte (ili usitnite štašnim mikserom ili na neki drugi način) tako da se dobije kremasta masa.
Nastaviti sa kuvanjem uz stalno mešanje dok se ne zgusne (petnaestak minuta).
Kada je masa zgusnuta, dodati i šećer i po ukusu začine: limunovu koricu ili cimet (mada može i bez toga) i nastaviti sa kuvanjem još 5 minuta.

Sipajte u tegle, povežite celofanom, uvijte u neko staro ćebe dok se sasvim ne ohladi.

Ako ostavljate u tegle koje imaju metalne poklopce na navoj, obavezno ih izvrnite naopako da stoje oko 5 minuta, pa ih onda ispravite i ostavite pokrivene dok se sasvim ne ohlade.

Vreme za pripremu: 60 minuta

Pripremite zimnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jabukepekmezsargarepa
Komentari (15)
Dodaj komentar
  • v.p.

    Šta je to pekmez i kako se koristi, pita jedna Srpkinja – niko me neće ubediti da je D. K. Grkinja. Piše bolje na srpskom od administratora krstarice. Možda stvarno i živi u Grčkoj, ali to nije razlog da vređa inteligenciju pratioca Kuvara Krstarice, a naročito pratioca gospođe Vesne, koja ima najbolje isprobane recepte. Pozdrav gospođi Vesni i hvala na još jednom sigurnom receptu!

    • Krstarica

      Poštovana, svi recepti posetilaca Krstarice pre objavljivanja na sajtu podležu lekturi i uređivanju (ukoliko u njima ima pravopisnih, gramatičkih i drugih grešaka), tako da često nisu publikovani u izvornom obliku. Nadamo se da je time dilema otklonjena 🙂 Hvala vam na poslatim receptima, poverenju i što nas pratite.

  • Tamara

    Hvala na receptu, odavno sam ovakav pekmez jela u Vojvodini i oduševila se, mnogo je dobar. A oni koji ne znaju šta je pekmez i kako se koristi ne bi trebalo ni da ga prave. Pozdrav

  • Vesna Đokić

    Drago mi je da vam se recept dopao. Pozdrav

  • Verica Stevanović

    Hvala za recept, odličan je. Lep pozdrav.

  • D. K.

    Poštovana Verice, u pravu ste, takav bi čovek znao bolje, ali nisam Srpkinja niti sam živela u Srbiji. Hvala na objašnjenju u vezi s korišćenjem ove vrste džema. Pozdrav iz Grčke.

  • Verica Kojić

    Ovo nije mesto za ovakvu vrstu prepiske i ja se izvinjavam zbog toga, ali ne mogu a da gospođi D. K. ne odgovorim. Odlično pišete na srpskom, što znači da ili ste Grkinja koja je dosta vremena provela u Srbiji ili ste Srpkinja koja živi u Grčkoj. U oba slučaja, imali ste dovoljno vremena da naučite šta je šta u našoj kuhinji jer svaka žena koja provede neko vreme u drugoj sredini iz čiste znatiželje savlada pojmove a naročito one koji su vezani za hranu, bez obzira na godine starosti. Tako da meni zaista nisu jasni vaši komentari i vaša pitanja.
    Gospođo Vesna, molim Vas da nastavite da delite Vaše divne recepte sa nama.
    Srdačan pozdrav!

  • Vesna Đokić

    Gospođo Verice, hvala što ste primetili da su komentari gospođe D. K., Atina, u najmanju ruku maliciozni. Ne volim da nama Srbima bilo ko, a naročito iz inostranstva vređa inteligenciju. Srbija i Grčka nisu tako daleko i nesuvislo je objašnjavati da se u grčkoj kuhinji spremaju i jedu pekmezi i džemovi. A među njima meni omiljeni „dzema od portokali“. Pozdrav svima.

  • Verica Kojić

    Pekmez može da se maže na hleb sa puterom ili bez njega, da se njime filuju palačinke, krofne, da se prave kolači. U nedostatku drugih poslastica može da se jede i kašičicom.

  • D. K.

    Gospođo Đokić, dosad sam Vam uvek fino pričala i poštovala Vas, neke Vaše recepte sam već probala, nikad ne pišem loše komentare nikome, poštujem i želim da učim. Što se mene tiče, ja uvek odgovorim i objasnim komentare i pitanja, čak i kad je meni čudno ono što me pitaju, to je drugo ako Vi ne želite. Ne mislim da je loše i teško da objasnite kako se koristi “pekmez“. Kao što Vi znate najbolje srpsku kuhinju tako i ja znam običaje i kuhinju svog naroda i tradicije pa Vas informišem da mi ne pravimo pekmez i nije kod nas obično da jedemo ovaj… dzem portokali. Niste primorani da objasnite. Niko ne vređa inteligenciju nijednog naroda kad vidi nešto novo i želi da uči više o tome. Bar nisam imala takvu nameru. Nešto ste pogrešno shvatili.

  • D. K.

    S moje strane nema negativnih komentara.

  • D. K.

    Pitam kako se koristi pekmez, mi to nemamo u našoj kuhinji.

  • Verica Kojić

    Gospođo D. K., svi smo oduševljeni i hvalimo uvek dobre recepte gospođe Vesne, koja ih nesebično deli sa nama, jedino Vi uvek imate neki negativni komentar. U čemu je problem?

  • D. K.

    Kako se jede ovo? Gde je korisno?

  • Svetlana Sever

    Vesna, hvala vam za odličan recept! Volim da pravim pekmeze i džemove, pa baš ovih dana razmišljam šta bi se još moglo napraviti za slatki namaz. Evo, dali ste mi idealnu ideju, uz to sa vrlo efikasnom potrošnjom vremena:))) Pozdrav, Svetlana