Bombardovanje Jugoslavije – zauvek crna mrlja na reputaciji NATO-a

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je agresiju država-članica NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine „crna mrlja“ koja će zauvek ostati na reputaciji severnoatlantske Alijanse.

U komentaru na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije navodi se da je bombardovanje Jugoslavije od strane NATO-a potkopalo mehanizme osiguranja mira i bezbednosti u Evropi tokom mnogih decenija. U resoru su naglasili da kosovski problem nije rešen operacijom Alijanse — pokrajina ostaje glavni izvor nestabilnosti i krize na Balkanu.

„Da li je i moglo biti drugačije, ako je NATO raščistio put ka vlasti u Prištini bivšim militantima OVK koji su se kasnije oteli kontroli svojih pokrovitelja?“, pita se rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da je, pod propagandnim izgovorom sprečavanja „humanitarne katastrofe“, Kosovo silom otrgnuto od države. Upravo je NATO postao katalizator realne ljudske tragedije, te zavese iza koje je izvedeno antisrpsko etničko čišćenje koje je primoralo 200 hiljada stanovnika nealbanske nacionalnosti da napusti svoje domove. Desetine hiljada objekata koje im pripadaju i dalje Priština i kosovski Albanci drže uzurpiranim, dok se ne podstiče povratak raseljenih lica.

„Teško breme odgovornosti za takve akcije i njihove posledice potpuno leže na rukovodstvu Alijanse i njene članice koje su učestvovale u agresiji protiv Jugoslavije. Ta crna mrlja srama zauvek će ostati na reputaciji NATO-a. Neće je oprati ni ubrzano učlanjivanje zemalja regiona u Alijansu koji produbljuje podele na Balkanu i nesuglasice u društvu“, navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je dodalo da Alijansa nema nikakve legitimne osnove za takve akcije i time grubo prekršio osnovne principe međunarodnog prava iz povelje UN, Helsinški zaključni akt, kao i međunarodne obaveze država-članica bloka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

boombardovanje jugoslavijeNATO Alijansa
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da! „Nikada NE MOGU o zaboraviti i nikada NEĆU oprostiti. D E V E T N A E S T ZEMLJAMA NATO UBICA , ZLOČINACA, ŠTETOČINA ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE od 24.3.1999 do 10..(14 ?).6.1999 i OKUPACIJU KOSOVA i METOHIJE . Tražim ODŠTETU Srbiji za NATO nezakonioto bombardovanje 1999 godine i POSLEDICE toga BOMBARDOVANJA . ————————————- >>>> Nikada srpskom narodu neće pasti na pamet da se učlanjuje u NATO organizaciju i da nas te zveri ucenjuju da napadamo druge narode“ ———————————————

  • Anonimni

    Da! „Nikada NE MOGU o zaboraviti i nikada NEĆU oprostiti. D E V E T N A E S T ZEMLJAMA NATO UBICA , ZLOČINACA, ŠTETOČINA ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE od 24.3.1999 do 10..(14 ?).6.1999 i OKUPACIJU KOSOVA i METOHIJE . Tražim ODŠTETU Srbiji za NATO nezakonioto bombardovanje 1999 godine i POSLEDICE toga BOMBARDOVANJA . ————————————- >>>> Nikada srpskom narodu neće pasti na pamet da se učlanjuje u NATO organizaciju i da nas te zveri ucenjuju da napadamo druge narode“ …… ############## „Prema podacima CENTRA ZA RAZMINIRANJE imamo 2,5 miliona kvadrata zemljišta n i j e očišćeno od KASETNIH BOMBI , a n a 150 LOKACIJA imamo BOMBE velikog kalibra i RAKETE koje se nalaze na dubini od nekoliko metara. To su sve potencijalne opasnosti za gradjane“, ——————————– >>>>>>> Zbog NEDOSTATKA NOVCA SRBIJA još nije očistila svoju teritoriju od eksplozivnih naprava.