„Bombe na Srbiju najveća greška Alijanse“

Nekadašnji komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi kaže da je agresija NATO na Srbiju 1999. godine bila ogromna greška Alijanse.

„To sto se događalo na Kosovu 1998. i 1999. godine bio je interni obračun vaših legitmnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana“, rekao je Mekenzi za „Novosti“.

Upitan da li je Haški tribunal opravdao svoje postojanje, on kaže da je oslobađanje Nasera Orića bilo sramotno.

„Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to zauvek“, kaže kanadski general.

Upitan kako komentariše odustajanje Haškog tribunala od nekih tačaka optužnice u slučaju „Markale“ ili „Vaso Miskin“, Mekenzi navodi da je gledao kako se sa srpskih položaja granatira Sarajevo.

„To su bila granatiranja, a ne bombardovanja. Smatram to za ratni zločin za koji Mladić snosi odgovornost. S druge strane neke snajperske i pešadijske zasede i bombaški napadi u Sarajevu su krajnje sumnjivi i nepotvrđeni“, kaže Mekenzi.

Govoreći o Srebrenici, kaže da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

„Pretohdno ratni zlocicn u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je takođe ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava“, ističe Mekenzi.

Kaže da je još ranije rekao da je agresija NATO bila ilegalna i neopravdana i da je videvši stanje na terenu predložio ragraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dva naroda ide od istoka do zapada na opštoj liniji kroz Prištinu.

Mekenzi smatra da je mesto srbiji na zapdu, kao i da, uprkos greškama koje su učinjene, Srbija treba da uđe u NATO. „Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv“, zaključio je Mekenzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bombardovanje JugoslavijeNATO Alijansa
Komentari (6)
Dodaj komentar
 • Anonimni

  >Nije greška…to je rezultat…

 • Miša

  Jos uvek nije kasno da se NATO tuzi za ratnu odstetu,jer je to bila njihova samoinicijativano odluka za bombardovanje Srbije.Znaci cist zlocin.

 • Anonimni

  verovacu da misle da je stvarno greska onog momenta kad isele svoje nato trupe sa kosova..al cak ni to ne moze da vrati pobijenu decu i ljude, unistene zivote i unistenu zemlju koju ste svesno okupirali kako bi izvukli materijanu korist iskljucivo za sebe..kad povucete trupe, povedite i sve one koje ste obucili u vasim centrima da preko vodjenja politike satru zemlju do kraja i svakog stanovnika pretovre u roba – od djindjica koji vam se malo ptrgao pa dobio po nosu do vucica i citave njegove svite – i vladajuce i opozicione!

 • Balkan

  I ako smo bili saveznici u nekim proslim vremenima, NATO ne, jer je to organizacija koja je trebala da nestane u isto vreme kada i Varsavski pakt. Ziveli

 • Anonimni

  Kakva greška??? ZLOČIN!!!

 • Pera Ložač

  Da ides ti u Prištinu da je javiš onom Ajdemi Popuši pa ti da apanažu