Burundi povukao priznanje Kosova

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je iz Burundija doneo notu kojom se povlači priznanje Kosova.

Na konferenciji za medije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je saopštio da Republika Burundi povlači priznanje Kosova.

„Iz posete Burundiju doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje u kojoj povlače priznanje Kosova kao nezavisne države“, saopštio je Dačić.

Ističe da se time pokazuje koliko je krhka tzv. nezavisnost Kosova i koliko je lažna lista koju organi Kosova pokazuju građanima.

„Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozvao bih prištinske organe da pokažu papire tih 116 zemalja, tu su i zemlje koje nisu priznale Kosovo i one koje nisu članice UN i zemlje koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države“, naveo je Dačić.

Ističe da je prošlo deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti i da je, i pored velike podrške koju ima od zapadnih sila, Kosovo daleko od toga da bude međunarodno priznato.

„Kosovo nije članica UN, OEBS-a, Saveta Evrope — najvažnijih Međunarodnih organizacija“, rekao je šef srpske diplomatije.

Burundi je država u istočnoj Africi i prostire se na površini od 27.830 kvadratnih kilometara.

Kao nezavisno kraljevstvo postoji od 16. veka. Potpunu nezavisnost je stekao 1. jula 1962. godine.

Prema popisu iz 2013. godine, Burundi je imao 9.420.248 stanovnika.

Oko 85 odsto stanovništva pripada narodu Hutu, većinu ostalog stanovništva čine Tutsi, sa malim delom Tva (Pigmeji) i nekoliko hiljada ljudi iz Evrope i Azije.

Najzastupljenija religija je katolicizam sa 62 odsto, lokalna verovanja čini 23 odsto, protestanti 5 odsto i muslimani 10 odsto.

Zvanični jezici su kirundi i francuski, dok se svahili govori duž istočne granice.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

burundipriznanje Kosova
Komentari (7)
Dodaj komentar
 • ANDREJ

  Bilo bi lepo da nam drug Dacic objasni gde u kom Okeanu tj.na kom Kontinentu,zivi to pleme Burundi,kao i dali su culi da tamo u nekoj Evropi postoji neko pleme ,koje se zove Srbi ???

 • Anonimni

  Ipak ćete priznati!

 • Anonimni

  a jel zna da pokaže na karti sveta gde je Burundi?

 • Anonimni

  Ako i jedno pleme iz Burundija zna išta o Srbiji, treba da lično ode i da im otpeva miljacku, ali ovaj put da sam snosi troškove i aviona, goriva, osoblja i svega ostalog…

 • Ranko

  bole ako bi ceska povukla priznanje odnosno jedna od EU zemalja

 • sasa

  nebitno , za neku godinu ga opet mogu priznati. ako bi amerika povukla – to bi znacilo.

  • Ranko

   ja mislim da je vaznije neka od EU zemlje kao ceska da povuku priznanje to bi bilo dobro