Insajder: Vojin Lazarević direktor Al Dahre Irig koja je kupila imovinu PKB-a

Biznismen Vojin Lazarević postavljen je za novog direktora firme Al Dahre registrovane u Irigu koja je kupila Poljoprivrednu korporaciju „Beograd“ (PKB), preneo je danas portal Insajder.

Al Dahra iz Iriga, čija je matična kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao jedini ponudjač na tenderu za privatizaciju PKB-a kupila je imovinu tog kombinata za oko 105 miliona evra, što je tek malo više od polovine njegove procenjene vrednosti.

Prema informacijama koje je Insajder dobio od Ministarstva privrede, ugovor o prodaji PKB-a još nije stupio na snagu, ali, kako se navodi, zaposleni u tom kombinatu tvrde da je Lazarević došao u firmu još pre deset dana kao deo novog menadžmenta.

Al Dahra Irig je, prema pisanju Insajdera osnovana sa 100 dinara 26. marta 2018. godine, a do 23. avgusta zvala se Al Dahra Balkans.

Pre Lazarevića na mestu direktora bila je, prema pisanju Insajdera, Jelena Sandić, do tada potpuno nepoznata u svetu biznisa.

Kako je podsetio Insajder, saradnja Vojina Lazarevića i Al Dahre zvanično je počela još 2014. kada je Al Dahra kupila 51 odsto Lazarevićeve firme Rudnap Agrar.

„To je bila njihova prva investicija u Srbiji, nakon što su bez objašnjenja odustali od kupovine osam poljoprivrednih kombinata i višemilionskih investicija koje su predstavnici države najavljivali“, navodi portal.

Bivši ministar privrede i finansija Mladjan Dinkić je 2013. s predstavnicima Al Dahre potpisao i predugovor o ulaganju u poljoprivredu, ali on nikada nije raelizovan. Umesto posla s državom, Al Dahra je prvo kupila većinski paket Rudnapa, a 2015. godine postala je i stopostotni vlasnik te firme.

Iako je prodao celokupan kapital u kompaniji, Lazarević je do avgusta ove godine bio član Nadzornog odbora Rudnapa, odnosno firme koju su arapski investitori preimenovali u Al Dahra Rudnap.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar