Leglo Islamske države na Balkanu nije u Bosni nego na Kosovu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da evropski lideri ne treba da strahuju za Severnu Makedoniju ni za Albaniju, već za Bosnu i Hercegovinu zbog džihadista povratnika. Miroljub Jevtić, profesor Fakulteta političkih nauka i urednik časopisa „Politikologija religije“, smatra da je prava adresa problema na Balkanu ipak Kosovo.

„Islamska zajednica BiH osudila je DAEŠ, a Islamska zajednica sa KiM jedina je sa ovih prostora koja je pozvala na džihad u Siriji, i to na strani DAEŠ-a“, objasnio je Miroljub Jevtić u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.

Sagovornik „Sputnjika“ kaže da proporcionalno broju stanovnika, sa Kosova u Siriju odlazi najveći broj ljudi, iako nema preciznih podataka o tome koliko ih je regrutovano u redovima DAEŠ-a.

„Sin muftije kosovskog pozvao je na džihad i tako dao primer koji drugi treba da slede. U ovom momentu, iako se mnogo priča o tome, teško da mogu da postoje ozbiljni trening centri na KiM, s obzirom na to da je taj deo Balkana premrežen američkim i zapadnim obaveštajnim službama“, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka.

Uzaludna očekivanja Zapada

Uoči izbora na Kosmetu, mnogi su se nadali da bi novi predstavnici vlasti mogli da stanu na put džihadizmu, ali su se, prema oceni Jevtića, i te kako prevarili. On tvrdi da je i Aljbin Kurti izraziti islamista kojeg podržava Zapad.

Kurti, koji tvrdi da je obezbedio većinu za formiranje vlade, ne samo da ne priznaje zastavu i himnu samoproglašene države Kosovo, već ne priznaje ni nacionalni identitet „Kosovar“, ali Jevtić naglašava da on samo otvorenije govori ono što ostali misle.

„Celokupna islamska, muslimanska, albanska populacija iz Severne Makedonije, Albanije i sa Kosmeta zalaže se za jednu albansku državu koja bi bila etapa dok se ne bi ujedinili sa ostalim muslimanima, ali su protiv te priče albanski hrišćani, o kojima se malo priča“, rekao je sagovornik „Sputnjika„.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ISISislamska državaKosovo
Komentari (0)
Dodaj komentar