Mogu li Merkel i Makron da spasu dijalog?

Tačno mesec dana ostalo je do sastanka lidera regiona u Parizu, a kako piše „Blic“, nakon ovonedeljnih nemilih scena nasilja i upada jedinica ROSU na sever Kosova povratak za pregovaracki sto iz dana u dan izgleda sve dalji.

U tekstu se postavlja pitanje hoće li se 1. jula dogoditi nešto krucijalno u francuskoj prestonici, da li će neko od evropskih zvaničnika izaći sa konkretnim predlogom kosovskog problema ili nas samo očekuje još jedno „tresla se gora rodio se miš“.

Sastanak će se odigrati u svetlu još većih tenzija na severu Kosova, provokacija albanskih političara i odsustva volje vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije, napominje list.

Podseća i da je Zapad pokusao proslog meseca da izvrsi pritisak na dve strane i da na sastanku lidera regiona u Berlinu razmrsi decenijama mrsen kosovski čvor.

Ipak, cini se da dobre volje nema, ocenjuje list.

Prema pisanju Blica, nakon ovonedeljnih nemilih scena nasilja i upada jedinica ROSU na sever Kosova povratak za pregovarački sto iz dana u dan je izgleda sve dalji.

List navodi i da stvar dodatno komplikuju izbori za evropske instiucije, pa je Kosovo u planu evropskih zvaničnika izgubilo primat.

Sastanak lidera regiona u Parizu, zakazan za 1. juli, kako se navodi, pod znakom je pitanja zbog sukoba nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog razlicitih pogleda na to ko treba da budu kandidati za evropske institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijalogMakronmerkelregion
Komentari (0)
Dodaj komentar