Unapređenju odnosa Srbije i Irana u svim oblastim

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je ministru inostranih poslova Irana Muhamedu Džavadu Zarifu na postignutom Sporazumu o iranskom nuklearnom programu i izrazio spremost za unapređenjem prijateljskih odnosa Srbije i Irana u svim oblastima.

Kako je saopšteno danas iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dvojica ministara su izrazili interes za intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i za organizaciju političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra i istakli spremnost za sveobuhvatnim konsultacijama na bilateralnom i multilateralnom planu.

Konstatovano je da ekonomska saradnja ima potencijal za dalje unapređenje, pa je razmatrana mogućnost organizacije biznis foruma koji bi doprineo razvoju bilateralne saradnje.

Kako se navodi, u septembru će Srbiju posetiti ekonomska delegacija iz Irana, a obe strane su izrazile spremnost za rešavanje jedinog otvorenog pitanja u odnosima dve zemlje, a to je dug Jugoimport SDPR-a. Ministar Dačić zahvalio je na principijelnoj poziciji Irana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, a iranska strana je istakla da je njihovo postavljanje u odnosu na KiM, jedan od osnovnih principa u spoljnoj politici Irana, odnosno racionalno postupanje na osnovu međunarodnog prava. Na sastanku prvog dana Dačićeve posete Iranu, bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, kao i o pitanju ljudskih prava.

Dvojica ministara su se složila da bi trebalo ići u pravcu potpune vizne liberalizacije za državljane Srbije i Irana. U nastavku poste srpskog šefa diplomatije, planirani su i sastanci sa predsednikom Irana Hasanom Ruhanijem i predsednikom Konsultativne skupstine Irana Alijem Laridžanijem.

Predviđeno je i da se delegacija Srbije sastane sa Ali Akbar Velajatijem, političkim savetnikom Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija, kao i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nematzadehom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar