Brojke gotovo iste, a legitimiteti?

Dan posle izbora u Crnoj Gori nema zvaničnih rezultata Državne izborne komisije o izbornim rezultatima, a čini se da nema, bar ne formalno, ni ozbiljnijih promena u odnosu snaga na političkoj sceni te države u odnosu na izbore održane pre četiri godine.

Poslednja informacija na zvaničnom sajtu DIK je da je na jučerašnjim redovnim parlamentarnim izborima, do 20 sati glasalo 71,98 odsto biračkog tela.

Prema nezvaničnim procenama, na osnovu 100 odsto obrađeng uzorka Centra za demokratsku tranziciju, DPS je osvojio 35 mandata, na osnovu 41,1 odsto osvojenih glasova, Demokratski front 18 (20,1 odsto), Ključ devet (10,7 odsto), koliko i Bečićeve Demokrate (10,5 odsto glasova).

Prema istim podacima, SDP, koji je prethodnih 18 godina bio partner DPS, imaće četiri mandata, na osnovu 5,4 odsto glasova, po dva mandata imaće Bošnjacka stranka (3,3 odsto) i SD (3,2 odsto), dok će HGI sa 0,5 odsto glasova i „Albanci odlučno“ (Forca, DUA, AA) sa 0,9 odsto, dobiti po jedan mandat.

Tokom noći pobedu su proglasili i DPS Mila Đukanovića i lideri opozicije, koji su pritom računali ukupni skor četiri opozicione grupacije, od kojih su samo SDP Ranka Krivokapića i Bečićeve Demokrate izašli samostalno.

Rezultati ovih 10. po redu parlamentarnih izbora od uvođenja parlamentarizma i četvrtih od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, iako tesni, ništa bitno u brojkama nisu promenili na crnogorskoj političkoj sceni, ali je utisak da jesu u odnosu snaga.

Kako god, oba bloka već od danas upiru oči u manjinske stranke.

Jer, čak i ako se ujedine opozicione stranke, koje su se deklarisale da neće u postizbornu koaliciju sa Đukanovićevim DPS, a to su Demokratski front, Velika koalicija Ključ, Bečićeve demokrate i SDP, oni neće biti u mogućnosti da formiraju vladu bez glasova manjinskih stranaka.

Isto važi i za Đukanovićev DPS, koji je relativni pobednik ovih izbora, ali su manjinske stranke Bošnjaka, Albanaca i Hrvata tradicionalni koalicioni partneri te partije, koja je, inače, naslednica Saveza komunista Crne Gore i na vlasti u toj državi je od njenog osnivanja 1990. godine.

Politički predstavnici tri albanske stranke, koje zajedno imaju jedan osvojeni mandat, još se nisu oglasli, kao ni Hrvatska građanska iniijativa.

Politički direktor Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić ocenio je da je u, kako je rekao, teškoj političkoj konkureciji ta opcija osvojila „bitna dva mandata“.

Generalno nezadovoljan je izbornim rezultatom te stranke, ali je zadovoljavajuće, kaže, to što su većinu dobile stranke koje se zalažu za evropske i evroatlantske integracije, što ukazuje da su birači pokazali političku zrelost.

Najavio je da će narednih dana razgovarati sa ostalim manjinskim strankama i doneti odluku kome će pružiti podršku za formiranje nove vlade.

Đukanović ozbiljno računa na mandate manjinskih stranaka, kao i na dva mandata Socijaldemokrata, stranke koja je debitovala na ovim izborima, a proizašla je nakon rascepa u Krivokapićevom SDP-u.

Najveće iznenađenje ovih izbora bilo bi, sudeći prema prvim procenama, samo u slučaju da se kompletna crnogorska opozicija ujedini i da na svoju stranu „pridoboije“ mandate manjinskih stranaka protiv Đukanovićevog DPS.

Šta su još doneli ovi izbori crnogorskoj političkoj sceni?

Osvanule su neke druge snage, a istovremeno su se neke „ugasile“, a nezvanične procene govore da je te 2012. godine, koalicija DPS, SDP i LP, osvojila ukupno 39 mandata.

Dve stranke, DPS i SDP su ovog puta izašle samostalno na izbore i osvojile su 35, odnosno četiri mandata, što je ukupno 39.

Te 2012. crnogorska opozicija je bila razjedinjenija, a jedina ozbiljnija opoziciona koalicija je bila Demokratski front na čijem čelu je bilo „novo lice“ političke scene Miodrag Lekić. Tada su oni osvojili 20 mandata, dva više nego na jučerašnjim, ali u doduše znatno drugačijem sastavu.

Lekić se nakon izbora odvojio i formirao Demos, a u Demokratskom frontu su ostali Andrija Mandić i Nebojša Medojević.

Lider Demosa je za ove izbore oko sebe okupio Veliku koaliciju Ključ u kojoj je, između ostalih i Socijaldemokratska partija Srđana Milića, koja je na prošlim izborima izašla samostalno i imala devet mandata. Na ovim izborima Ključ sa Lekićem i Milićem ima takođe devet osvojenih mandata.

Pozitivna Crna Gora Darka Pajevića, koja juče nije prešla cenzus zbog čega je on podneo ostavku, 2012. godine imala je sedam mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

CG
Komentari (0)
Dodaj komentar