U trendu

Uhapšen bivši direktor makedonske carine Dragan Daravelski posle višegodišnjeg bekstva

Policija Severne Makedonije danas je na graničnom prelazu „Tabanovce“ uhapsila bivšeg direktora carinske uprave Dragana Daravelskog za kojim je bila raspisana međunarodna poternica, objavili su lokalni mediji.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je preneo portal „360 stepeni“, „danas je na prelazu Tabanovce priveden D.D, za kojim se tragalo po međunarodnoj poternici i biće prebačen u nadležnu kazneno popravnu ustanovu“.

Dragan Daravelski je, podseća se, bivši direktor Carinske uprave 2007. osuđen za zloupotrebu službenog položaja u Carini u periodu od 1999. do 2002. godine u iznosu od preko dva miliona evra.

„Daravelski je bio tražen po Interpolovoj poternici. Uhapšen je u Beogradu 2016. godine, ali do njegovog izručenja nije došlo jer su srpske vlasti prekinule postupak nekoliko minuta pre primopredaje nakon što su sa zakašnjenjem saznale da Daravelski ima srpsko državljanstvo“, navodi „360 stepeni“ .

Prema Ministarstvu pravde Severne Makedonije, poslednje izručenje Daravelskog od Srbije zatraženo u junu 2020. godine i do sada nije bilo odgovora na taj zahtev, a prethodno su izručenja tražena i 2004, 2013. i 2016. godine.

Za isto krivično delo, ali i falsifikovanje službene isprave, napominje „360 stepeni“, drugoptuženi je bio njegov zamenik Kiro Dočevski.

Prema optužnici, država je oštećena za 2,5 miliona evra, a sud je tada odlučio da im se konfiskuje imovina u iznosu od 103.575.167 denara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.