Gutereš: I 25 godina posle genocida u Srebrenici, mir i dalje nestabilan

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) u video poruci povodom 25 godina obeležavanja genocida u Srebrenici, rekao je da je to bio najgori masovni zločin na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA).

„Dvadeset pet godina kasnije, odajemo počast hiljadama ubijenih i dajemo zavet da ih nikada nećemo zaboraviti. Saosećamo u patnji sa njihovim porodicama, uključujući one čiji se članovi i dalje vode kao nestali. Ponovo jako ističemo našu solidarnost sa preživelima“, naveo je Gutereš u video izjavi.

On je dodao da su pre četvrt veka UN i medjunarodna zajednica izneverili gradjane Srebrenice. Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, taj propust će „zauvek pratiti našu istoriju“, rekao Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je sve u regionu i šire da spreče govor mržnje, retoriku podela, nepoverenja i straha.

„Sve zajednice, lideri i organizacije, uključujući medije, moraju se na ovo zavetovati“, rekao je Gutereš.

„Svi gradjani BiH zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na medjusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje. Na ovu mračnu godišnjicu, podsećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju. To dugujem

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar