Ključni svedok svedočio protiv Sanadera

ZAGREB – U Zagrebu je danas nastavljeno suđenje nekadašnjem hrvatskom premijeru, Ivi Sanaderu, u slučaju Fimi media, svedočenjem bivšeg šefa Carinske uprave i nekadašnjeg blagajnika HDZ, Mladena Barišića, koji je izjavio da je sve radio po nalogu tadašnjeg premijera i lidera stranke.

„Sve što sam radio kao stranački blagajnik bilo je po nalogu i uz suglasnost predsednika stranke. Ivo Sanader je bio autoritativan i nije dopuštao samovolju, a ja sam radio kako mi je bilo naloženo. Bespogovorno sam izvršavao ono što mi je naloženo, a verovao sam da sve radim za dobrobit stranke“, kazao je Barišić dodajući da sve odluke financijske prirode nije mogao donositi niko osim Sanadera, prenela je Hina.

Govoreći o svom odnosu sa Sanaderom, Barišić je rekao da su njih dvojica u nekoliko navrata putovali vladinim avionom na fudbalske utakmice u Nemačku te da su se tom prilikom sretali s brojnim evropskim državnicima.

Barišić je istakao da je verovao da je prijatelj sa Sanaderom s kojim je po pravilu, kako je rekao, provodio subote, kada su zajedno ručavali u prisustvu još nekih stranačkih kolega.

Rekao je i da je ga je Sanader jednom prilikom pred drugim hrvatskim zvaničnicima nazvao „svojim specijalcem i desnom rukom“, te da je iznenađen što ga sada terete pojedinci iz HDZ-a, „koji su dobijali ekstra novac, poput žena koje su dobijale i naknadu za odeću“.

Barišić je odbio da odgovori na pitanja sudije, a na pitanje svog advokata, Tomislava Grahovca, da li su poslovi koje je Fimi media naplatila od javnih firmi obavljeni, odgovorio je da su svi direktori tih poduzeća potvrdili da su im ti poslovi doneli napredak u poslovanju.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak miliona kuna iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenulo iznova krajem januara.

Sanader od početka ovog postupka negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona njegovih naslednika Jadranke Kosor i tada glavnog državnog tužioca, Mladena Bajića.

Sanader je za ovaj slučaj ranije nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora, a HDZ je kažnjen sa pet miliona kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar