Kolindu najviše bole poređenja sa Srbima

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je Majkama Srebrenice, koje su je otvorenim pismom pozvale da svojim izjavama ne priziva novo zlo u regionu, istakavši da BiH i njene građane ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj, ali da joj je neprihvatljivo poređenje njenog političkog delovanja sa „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije“.

Njena prva dužnost, poručila je, jeste da štiti državne interese Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih njenih građana.

U opširnom odgovoru, koji u celosti prenose hrvatski mediji, Kitarović je poručila da je isto tako njena dužnost da gradi mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, pre svega susednima.

„Nema zemlje s kojom je potrebnije izgrađivati takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svetu koje su upućenije jedne na drugu; istorijski, privredno, komunikacijski, kulturno, kao kao naše dve države. Osim toga, Bosna i Hercegovina država je i domovina i hrvatskoga naroda“, navela je Predsednica i dodala:

“ Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam se obbvezana i svojom dužnošću i svojim osećajima, ali i slovom Vašingronskog i Dejtonskog sporazuma, deo je želje za dobrobiti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju“, navela je.

Kitarović kaže da je njeno poštovanje prema Majkama Srebrenice i „nevino stradalim bližnjima“ ujedno i poštovanje predsednice Republike Hrvatske.

„Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj nameri, smatrale i oslovljavale “kraljicom Balkana“, dužna sam odmah da istaknem da se nikada nisam takvom doživljavala, nego sam samo i jedino predsednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga“, navela je.

Izražavajući, kako kaže, i veliko poštvanje prema islamu, predsednica je navela da je sasvim jasno da BiH i njene građane ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj.

“ Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko delovanje na bilo koji način upoređuje s “takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (…) u periodu (…) koji je prethodio agresiji na BiH“, navela je.

Uverena je, kaže, i da Majke Srebrenice dele njeno mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svetu i zajedničkim civilizacijskim vrednostima te nam je zajednička dužnost sprečavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kolinda Grabar Kitarovićkomparacijaporedjenjehrvatska
Komentari (0)
Dodaj komentar