U trendu

Hrvatska: Sabor doneo Zakon o „uzbunjivačima“

ZAGREB – Hrvatski sabor je danas, sa 79 glasova „za“ i 33 uzdržana, doneo Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju nepravilnosti, popularno nazvan „Zakon o uzbunjivačima“, kojim je predviđena zaštita onih koji prijave nepravilnosti ne samo u telima javne vlasti, već i kod privatnih poslodavaca.

Reč je o propisu `lex specialis`, koji detaljno uređuje zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju i ostale nepravilnosti povezane sa nesavesnim poslovanjem, prenela je Hina.

Proširuje se opseg nepravilnosti ne samo na slučajeve korupcije, već i kod kršenja zakona te nesavesnog upravljanja javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije.

Predviđeno je i pravo na zaštitu onih koji prijavljuju nepravilnosti kroz sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i poverljivosti, a zaštita je proširena i na osobe s kojima su oni koji prijavljuju nepravilnosti povezani.

Predloženi zakon onima koji prijavljuju nepravilnosti omogućava zaštitu ne samo ako su u stalnom radnom odnosu već je zaštita pružena širem krugu osoba poput volontera.

Propisuju se tri načina prijavljivanja nepravilnosti: unutrašnje, spoljno (prema nadležnom telu) ili razotkrivanje prema javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар