Britanski ministar odbrane smenjen zbog curenja informacija

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson smenjen je zbog odavanja informacija sa zatvorenog sastanka o kineskoj telekomunikacionoj kompaniji „Huavej“, saopšteno je iz kabineta premijerke Tereze Mej.

„Odluka premijerke doneta je na osnovu informacija o njegovom ponašanju do kojih je došla istraga o okolnostima neovlašćenog odavanja informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Vilijamsona će zameniti ministar za međunarodni razvoj Peni Mordont.

Istraga je pokrenuta prošle nedelje nakon što su novine objavile da je Savet, koji se sastaje iza zatvorenih vrata, odlučio da dozvoli kompaniji „Huavej“ da učestvuje u nekim aspektima nove britanske bežične 5G komunikacione mreže.

Vlada Velike Britanije insistira na tome da takva odluka nije doneta, a Vilijamson negira sve optužbe.

„Žao mi je što mislite da je za nedavno curenje informacija sa sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost odgovorno moje Ministarstvo. Ja nedvosmisleno verujem da to nije bio slučaj“, napisao je Vilijamson u pismu namenjenom Terezi Mej koje je objavio na Tviteru.

On je u poruci još jednom naglasio da izričito negira da je lično umešan u bilo kakvo odavanje informacija sa pomenutog sastanka i izrazio uverenje da će to potvrditi i zvanična istraga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ministar odbranesmenjenvelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar