U trendu

Rat u Ukrajini doneo nevidjeni bum češke vojne industrije

Napad Rusije na Ukrajinu i pojačana volja za naoružavanjem u Evropi donela je i rekordne poslove češkoj odbrambenoj industriji, čak 551 izlagača iz 29 zemalja na trodnevnom sajmu oružja IDET završenom u Brnu, i najveći bum vojne industrije za 30 godina.

Predsednik češke Asocijacije odbrambene i bezbednosne industrije Jirži Hinek rekao je češkom javnom tv servisu ČT da u toj grani Češka doživljava najveći bum od svog nastanka.

„U situaciji smo kakva nije bila nikada. Većina zemlja sveta dugoročno nije ulagala u svoju odbranu, posebno u Evropi gde je vladalo osećanje da će biti večni mir. A odjednom se pojedine zemlje bude i njihove vlade bi žele da hitno popunjavaju rezerve municije, kupuju oružje“, kazao je on.

Za poslednjih 15 godina češkim preduzećima koja izvoze od 85 do 90 odsto proizvodnje, prema rečima Hineka udesetostručen je izvoz, a glavni sajam oružja u Češkoj, jubilarni 30, oborio je rekord po broju izlagača ali i stručnjaka, njih oko 30.000 iz 35 zemalja sveta.

Evropa je prevashodno zbog rata u Ukrajini povećala uvoz oružja i vojne oprema za 47 odsto, a zemlje članice NATO za 60, dok je Ukrajina zbog rata i zahvaljujući isporukama oružja pre svega iz SAD i iz Evropske unije pa i Češke postala prošle godine treći najveći uvoznik oružja na svetu.

Bum doživljava i odbrambena industrija u susednoj Poljskoj koja je prošle godine povećala budžet za odbranu za 11 odsto i namerava da izdvaja godišnje za vojsku ne dva odsto koliko traži NATO, već četiri odsto.

Direktor Polske grupe zbrojenjove Sebastijan Hvalek relao je ranije da od kupovine oružja i vojne opreme u inostranstvu koristi ima i poljska odbrambena industrija jer se uključuje u proizvodnju.

„Koristimo sve ugovore preko Agencije za naoružavanje da se obnovi proizvodnja takodje i u Poljskoj. Recimo nabavka tenkova K2 iz Južne Koreje znači da ćemo posle dugih godina ponovo izgraditi potencijal za proizvodnju tenkova“, kazao je prošlog meseca Hvalek.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.