Da li je ova država upravo objavila da napušta EU?

Politički Brisel šokiran je presudom poljskog Ustavnog suda kojom je poništeno prvenstvo evropskog prava, a čak se čuje da je vlada u Varšavi krenula putem Polegzita, odnosno napuštanja Evropske unije, piše Dojče vele.

U Briselu su još od letos čekali i pribojavali se odluke poljskog Ustavnog suda, koja je doneta juče i prema kojoj ugovorno pravo EU nije u skladu sa poljskim Ustavom.

To je izazvalo ogorčenje u evropskim institucijama i praktično svim taborima Evropskog parlamenta, i sada se uzima maltene kao početak Polegzita, odnosno puta bez povratka ka napuštanju EU.

Ustavni sud u Varšavi proglasio je da su pojedini delovi evropskog prava u neskladu sa domaćim Ustavom. Tu se pre svega misli na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj sa Poljskom.

“To što je Varšava potpisala evropske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU”, zaključio je sud.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je da takva presuda neće ostati bez posledica.

“Primat prava EU mora biti nesporan. Pozivamo Evropsku komisiju da preduzme neophodne korake”, napisao je on.

Evropska komisija, koja je na potezu kao čuvarka evropskih ugovora, saopštila je da presuda, koja je za sada saopštena samo usmeno, sugeriše probleme u nadređenosti evropskog prava kao i autoritetu Evropskog suda u Luksemburgu.

Komisija “neće oklevati da upotrebi opcije iz evropskih ugovora“, najavio je nadležni komesar Didije Rajnders, što bi moglo da znači da će konačno biti ubrzan postupak na osnovu Člana 7 evropskih ugovora, koji se protiv Poljske razvlači godinama.

Ukoliko se utvrdi teška povreda pravne države, taj postupak može rezultirati i oduzimanjem glasa Varšavi u okviru EU.

Kako se čuje u Briselu, do sada se svim silama izbegavao otvoreni politički okršaj, ali se više nema kud, jer je poruka poljskog Ustavnog suda dočekana kao objava rata.

Poljska je odavno na meti kritika zbog spornih zakona, posebno jer vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) kontroliše pravosuđe.

Evropski poslanik Jeron Lenars je poručio da Evropska komisija mora upotrebiti sve instrumente kako ne bi podržavala “autokrate u Varšavi“, čime, kako navodi DW, aludira na mogućnost da se Poljskoj uskrati novac iz zajedničkog ćupa.

Brisel je već “na led” stavio posebna sredstva iz pozamašnog fonda za obnovu ekonomije nakon pandemije.

“Ako u EU nema pravne zajednice, onda se ona raspada“, kaže Jens Gajer iz poslaničkog kluba Socijalista u EP, dodajući da Poljska ima dve mogucdnosti: da prilagodi poljski Ustav evropskom pravu ili će morati da napusti EU.

Iako je poljski premijer Mateuš Moravjecki više puta negirao da njegova zemlja planira da napusti EU, neki stručnjaci za evropsko pravo kažu da je odluka Ustavnog suda praktično objava razlaza.

“Ako se poriče prvenstvo evropskog prava kao jedan od temelja EU, onda bi to moglo da se tumači kao aktiviranje Člana 50 koji predviđa mogućnost napuštanja EU”, kaže profesor evropskog prava Franc Majer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eupoljska
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Ta unija je veštačka tvorevina gde nemaju sve države isti tretman, sve je to tvorevina za porobljavanje država bez ispaljenog metka.Evo, komšiluk nam je u uniji pa i oni idu u Nemačku da rade.Zašto Hrvati nemaju bar približne plate kao u Nemačkoj?Da je sve tako sjajno, ne bi niko napuštao svoju državu.Nemaju svi ista prava, nemaju svo dobre plate, Brisel ih cedi maksimalno, uslovljava i zadužuje, time ih drže u šaci.Meša se u sve, kao margarin…Raspad je u toku, neće to još dugo potrajati.

  • Anonimni

    Milovane Te zemlje ne žele islamizaciju kao na zapadu Mađarsku uključujući a bolj biti siromašniji bez terorista i slobode…ne zaboravi na istoku .ismo imali kolonije i robovlasništvo i zato smo siromašniji ali nam je čista savest

  • milovan

    Pa drzavama kao sto je Poljska,Hrvatska,Rumunija,Bugarska,Latvija,Litvanija i ostale prosjacke drzave. Njima je do EU kao do lanjskog snega. Oni hoce EU fondove i pomoc,ali ne da slusaju pametnije. Evropa je glupa ako to nije znala. I te drzave ce napustiti EU cim budu morale davati vise nego sto dobijaju. Za sada dobijaju vise,i onda trpe. Tu je kvaka.