Lideri EU spremni da izmene propise u korist Britanije

Lideri Evropske unije spremni su da izmene propise bloka u korist slobodnog kretanja radnika, otvarajući mogućnost za Britaniju da izbegne pogubni „tvrdi Bregzit“, rekao je danas bivši britanski premijer Toni Bler.

Prema njegovim rečima, izbor Emanuela Makrona za predsednika Francuske stavio je na sto reformu EU, što znači da bi Britanija i EU mogle da se sretnu „na pola puta“ kako bi postigle dogovor koji bi Britaniju zadržao unutar najveće trgovinske zone u svetu, prenosi Rojters.

„Evropski lideri, svakako na osnovu razgovora koje sam ja sa njima imao, spremni su da razmotre izmene koje bi išle na ruku Britaniji, uključujući slobodu kretanja“, naveo je bivši laburistički premijer, u članku koji je objavio njegov Institut za globalne promene.

Kako je Bler istakao, protivljenje slobodnom kretanju ljudi, „kada se jednom slomi, mnogo je iznijansiranije“.

„Francuzi i Nemci dele neke od briga koje muče Britance, pre svega u vezi sa imigracijom, i napravile bi kompromis što se tiče slobode kretanja“, uveren je Bler.

Njegovi komentari se, međutim, kose sa pregovaračkim stavom EU, koja naglašava da se ne mogu selektivno birati prednosti koje članstvo na jedinstvenom tržištu Unije donosi, a da se ne prihvati sloboda kretanja radnika EU, zaključuje britanska agencija.

Bler, koji je bio premijer tokom 10 godina – do 2007, želeo je da uvede Britaniju u evrozonu i verovao je da bi Britanija trebalo da bude predvodnica u EU, a ne da se iz Unije povuče.

Britanska vlada je juče saopštila da će se u ponedeljak u Briselu održati druga runda pregovora o Bregzitu.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis sastaće se sa glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom, a posle njihovih razgovora uslediće sastanak koordinatora i pregovaračkih timova, navodi AFP.

Tri pregovaračke grupe baviće se pitanjima građanskih prava, finansijskog poravnanja između dve strane i drugih pitanja razlaza, a koordinatori će se pozabaviti pitanjima Severne Irske i upravljanja sporazumom o povlačenju.

Sastanci koordinatora i pregovarača nastaviće se do zaključne plenarne sednice i konferencije za medije koja je najavljena za četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Blerlideri EU
Komentari (0)
Dodaj komentar