Uragan „Zorbas“ tutnji Sredozemljem: Noć straha na jugu Italije, Grčka još strepi

Na obalama Malte, kao i regiona Kalabrije i Sicilije na jugu Italije nevreme koje je doneo retki mediteranski uragan (Medigan) nazvan „Zorbas“ noćas je nanelo veliku štetu i izazvalo evakuacije stanovništva, a grčki regioni Peloponeza i Atike iščekuju danas glavni udar oluje.

Italijanski mediji prenose da su u Kataniji na Siciliji obalu udarali talasi visoki četiri metra koji su potpuno uništili ležaljke na plažama. Navodi se da je velika šteta zabeležena u sicilijanskim mestima Rokalumera kod Mesine i Sampjeri kod Raguze, gde je evakuisano priobalno područje mesta Marina di Modika.

U Kataniji, jednom od većih gradova Sicilije, spasioci su u petak morali da izvlače ljude iz automobila koji su se našli u nevolji, a nevreme je kidalo i obaralo drveće. Ribari su očajnički pokušavali da spasu barke koje su ostavili u manjoj lokalnoj luci.

Grčki list „Katimerini“ prenosi da će „Zorbas“ danas pogoditi Peoloponez, Krit, Atiku i istočni deo ostrva Evija, kao i veći deo Egejskog mora. Očekuje se da će brzina vetra dostići nivo 11 po Bofortovoj skali, odnosno 103 do 117 kilometara na čas, kao i talasi od 11 metara na otvorenom moru.

Navodi se da bi vreme trebalo da počne da se smiruje tokom popodneva kako se ciklon bude pomerao dalje.

Nevreme je juče u Grčkoj obaralo drveće i izazvalo nestanke struje u pojedinim delovima Atine, a zbog njega su preventivno zatvorene škole na Atici, Peloponezu i u zapadnoj Grčkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sredozemljeuragan
Komentari (0)
Dodaj komentar