Ovo je najružniji grad na svetu

Šarlroa, grad sa 200.000 stanovnika koji se nalazi 60 kilometara južno od Brisela, poznat je po depresivnoj atmosferi zbog turobnih stambenih kompleksa i ugašenih industrijskih postrojenja, a zahvaljujući kojim je pre desetak godina proglašen najružnijim gradom na svetu.

Stopa nezaposlenosti u gradu iznosi blizu 30 odsto, a u njegove turističke atrakcije ulaze i zavisnici koji otvoreno konzumiraju heroin u praznim zgradama, dok prostitutke trguju ispod nadvožnjaka na uglovima samo nekoliko ulica od gradske opštine.

Tokom prethodnih godina dva gradonačelnika su morala da daju ostavku nakon što su se upetljali u finansijske skandale koji su otkrili notornu korupciju i nepotizam Valonske socijalističke partije, regionalne stranke koja je gradom vladala decenijama.

Dve od pet metro linija grada nikada nisu završene. Prazne stanice duhova sada služe kao mesto za zaustavljanje vandala, samozvanih grafiti umetnika i zavisnika.

Još jedno svedočanstvo o administrativnoj nesposobnosti su mnogi mostovi i putevi koji se zaustavljaju usred ničega. Izgrađeni su, a zatim napušteni, samo za isplatu subvencija koje dodeljuje savezna vlada.

Šarlroa je postao simbol za sve što je pošlo po zlu na Zapadu uopšteno, a posebno u Valoniji, francuskom delu Belgije. Industrija uglja i čelika nekada je izazivala zavist kod ostatka Evrope. Belgija je imala drugu najopsežniju železničku mrežu na kontinentu nakon Velike Britanije, ali devedesete godine i nestanak uglja i čelika označili su početak kraja, a finansijska kriza zadala je konačni udarac.

Pa ipak, grad ima svoju poetsku stranu. Zemlja iz zapuštenih rudnika uglja sada je prekrivena bujnom vegetacijom. Uz obale Sambrea, nekad smrdljivog, jako zagađenog plovnog puta, ljudi sada sede pecajući, a brodovima krstare između zarđalih, trošnih čeličana.

Lokalni turistička kancelarija postavila je biciklističke staze duž onoga što se danas smatra industrijskim nasleđem, a stari industrijski kompleks pretvoren je u muzej i obrazovni centar.

Upravo je titula najružnijeg grada na svetu pomogla da ovo mesto započne svoj oporavak. Sve je počelo pre desetak godina kada je jedan holandski list opisao belgijski grad kao „najružniji grad na svetu“. Nakon toga titulu su prihvatili i drugi mediji, s natpisima o depresivnom gradu koji iz dana u dan sve više propada.

Međutim, ova titula je podigla prašinu te je grad stigao na naslovne strane novina zbog čega su turisti počeli da dolaze. Domaći stanovnici uspeli su da razviju neku vrstu egzotičnog i apsurdnog turizma, koristeći „resurse“ koji su im bili dostupni.

Neobična titula je uspela da pokrene promene – nekadašnji grad duhova je u međuvremenu oživeo, pa su otvorene različite prodavnice i pokrenuti poslovi.

Da li je ovo zaista najružniji grad? Znate li za neki koji izgleda gore od njega?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gradnajruzniji
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • VIKTOR

    Ja sam u mojoj porodici,treca generacija,rodjen u beogradu.Obisao sam skoro sve vece evropske gradove,samo sam izbegavao i nikada nisam bio u rusiji.Na osnovu svega vidjenog,mogu sasvim meritorno da konstatujem,da je Beograd,jedan od najruznijuh i najzapusteninijih gradova evrope.Ceo grad deluje stihijski,zgrade gradjene s brda s dola.Vidi se ,da nista nije gradjeno po planu,nego kako neki seljober dodje za Gradonacelnika,gradi po svom provincijalnom cefu.Zalosno,ali je tako misljenje,svakog stranca,kada poseti Beorad.

  • Potop

    Idite u Kostolac ili Kolubaru gore je 100 puta,a inače ni cela Srbija nije lepša.Ima toga po Evropi i svetu koliko ti duša hoće nego vi nemate šta drugo da pišete pa hajde da pišemo o me ovome.Uskoro će cela planeta sa izuzetcima izgledati ovako.