Posle smrti kraljice Elizabete, počele operacije Jednorog i Londonski most, ovo je plan

Kraljica Elizabeta II preminula je danas poslepodne, a britanske vlasti imaju spreman plan za sve što će uslediti u narednim danima – od načina na koji će vest biti saopštena do same sahrane. Procedura koja donosi smernice o tome što se radi u slučaju kraljičine smrti nazvana je tajnim imenom „Operacija Londonski most“.

Politico je objavio detalje iz dokumenata o tome šta će se narednih 10 dana događati u Britaniji.

Dan D

U satima nakon kraljičine smrti o svemu će biti obaviješteni premijer, sekretar kabineta (najviši britanski državni službenik) i određeni broj najviših ministara i službenika. Premijera će obavijestiti kraljičin privatni sekretar, koji će takođe obavestiti Kancelariju tajnog saveta, koja koordinira rad vlade u ime monarha.

Vest će potom biti poslata vladama 15 zemalja, u kojima je kraljica takođe bila šefica države, i 36 drugih zemalja Komonvelta. Cilj je da vest prvo saznaju lideri pa tek onda javnost.

Interno, taj dan će se nazivati „Dan D“. Svaki naredni dan će se nazivati D+1, D+2 i tako dalje. Kraljevska palata će izdati „službeno saopštenje“ kojim će vest biti dostavljena javnosti.

Ministri i visoki službenici će dobiti mejl od sekretara kabineta, čiji nacrt glasi: „Poštovane kolege, s tugom pišem da vas obavestim o smrti Njenog Veličanstva Kraljice“. Po prijemu mejla, zastave širom Vajthola će biti spuštene na pola koplja. Cilj je da se to učini u roku od 10 minuta.

U vežbi sprovedenoj pre nekoliko godina iz Dauning strita su izrazili zabrinutost da će to biti nemoguće jer ne zapošljavaju službenika za zastavu i nisu bili sigurni da će neko uvek biti prisutan da spusti zastavu. Zasedanja britanskog parlamenta i decentralizovanih zakonodavnih tela u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj biće prekinuta.

Internet stranica kraljevske porodica dobiće crnu stranicu s kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora pokazivaće crni baner. Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan. Kraljevska porodica će objaviti planove za kraljičinu sahranu, koja će biti održana 10 dana nakon njene smrti.

Premijerka će biti prvi član vlade koji će dati izjavu. Svi ostali članovi vlade ne smeju ništa da komentarišu dok se premijerka ne oglasi. Ministarstvo obrane će organizovati počasni pozdrav oružjem na svim pozdravnim stranicama. Biće proglašena nacionalni minut ćutanja.

Premijerka će potom imati audijenciju kod novog kralja, a u 18 sati kralj Čarls će se obratiti naciji.

Istovremeno, biće održana služba u katedrali Svetog Pavla u srcu Londona. Prisustvovaće premijerka i manji broj ministara. Planirano je da služba izgleda spontano.

Dan D+1

U 10 ujutro, dan nakon kraljičine smrti, Savet za pristupanje – koji uključuje visoke vladine ličnosti – sastaje se u palati sv. Jakova kako bi proglasio Čarlsa za novog suverena.

Stotine tajnih savetnika, uključujući premijerku i ministre, biće zamoljene da prisustvuju. Niko ne sme da nosi bilo kakve ukrase.

Proglas će zatim biti pročitan u palati sv. Jakova i u Kraljevskoj razmeni u Londonu, čime će Čarls biti potvrđen za kralja.

Parlament će se sastati kako bi dogovorio poruku saučešća. Svi ostali poslovi parlamenta biće obustavljeni na 10 dana. Zastupnici će odati počast kraljici u Donjem domu.

U 15:30 premijerka i Kabinet imaće audijenciju kod novog kralja. Ministrima će biti rečeno da ne dovode svoje supružnike.

Dan D+2

Kraljičin kovčeg će biti prenet u Bakingemsku palatu.

Kako je preminula u Balmoralu u Škotskoj, biće aktivirana operacija „Jednorog“, što znači da će njeno telo što pre biti preneseno u London kraljevskim vozom. Premijerka i ministri će prisustvovati prijemu povodom dočeka kovčega s kraljičinim telom.

Proglasi će se čitati u decentralizovanim upravama. Odavanje počasti će se verovatno nastaviti u parlamentu.

Dan D+3

Ujutro će kralj Čarls primati izraze saučešća u Westminster Hallu. Popodne će krenuti na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, počevši od posete škotskom parlamentu i službe u katedrali St. Giles u Edinburgu.

Dan D+4

Čarls će doputovati u Severnu Irsku, gde će primati saučešća u kuli Hillsborough i prisustvovati službi u katedrali Svete Ane u Belfastu. Održaće se proba za operaciju „Lav“, povorku s kovčegom od Bakingemske do Vestminsterske palate.

Dan D+5

Povorka od Bakingemske do Vestminsterske palate odvijaće se svečanom rutom kroz London. U Vestminsterskoj palati biće održana služba nakon dolaska tela.

Dan D+6 do Dan D+9

Kraljičino telo će ležati u Vestminsterskoj palati tri dana, u operaciji tajnog imena „Pero“. Njen kovčeg će biti izložen nasred palate na podignutoj kutiji poznatoj kao katafalk, a palata će biti otvorena za javnost 23 sata dnevno. Za VIP osobe će se izdavati ulaznice kako bi mogle da imaju svoje termine.

Na Dan D+6 biće održana proba za državnu pogrebnu povorku. Dan D+7 je dan kada će kralj Čarls otputovati u vELS kako bi primio saučešća i u velškom parlamentu i kako bi prisustvovao službi u katedrali Llandaff u Kardifu.

U ovom periodu vladina ministarstva biće zaokupljena ogromnom količinom priprema za sahranu. Dokumenti pokazuju da iako vlada ima kapacitet da uspešno izvrši sve poslove oko sahrane, postoji bojazan da bi to moglo da bude izazovno.

Ministarstvo spoljnih poslova treba da organizuje dolaske šefova država i VIP osoba iz inostranstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odgovorno za bezbednosne aranžmane, a sekretarijat vlade za nacionalnu bezbednost i obaveštajne službe će biti u stanju pripravnosti za svaku povećanu pretnju od terorizma.

Ministarstvo za transport je izrazilo zabrinutost da bi broj ljudi koji bi možda došao u London mogao izazvati velike probleme u transportnoj mreži.

Premer i kraljica su se dogovorili da dan državne sahrane bude proglašen Danom nacionalne žalosti.

Dan D+10

Sama sahrana biće održana u Vestminsterskoj opatiji. U podne će širom zemlje biti održane dva minuta ćutanja. Ceremonije će biti održane u Londonu i Vindzoru.

Služba će biti održana u Vindzoru u kapeli St. George’s, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kraljica Elizabetaprotokolsmrt
Komentari (0)
Dodaj komentar