Prodali ostrvo Ukrajincu za 10 miliona evra, sada žele da ga otkupe

Nakon brojnih kritika italijanske javnosti zbog prodaje ostrva Galinara, Italija razmatra mogućnosti da ospori tu prodaju i kupi ostrvo po istoj ceni po kojoj je prodata bogatom Ukrajincu za oko 10 miliona evra.

Ostrvo Galinara u Ligurskom moru nedavno je prodato Ukrajincu Aleksandru Boguslajevu (42), sinu ukrajinskog preduzetnika i političara Bjačeslava Boguslajeva, za oko 10 miliona evra, a on je ugovor potpisao s predstavnicima devet porodica iz Ligurije i Pijemonta, koji su vlasnici u poslednjih 40 godina.

Ta vest naišla je na burne reakcije u Italiji, a italijanska vlada razmatra dalje korake, u zakonskim okvirima, poput prava preče kupovine, pomoću kojih bi mogla da interveniše i ospori tu prodaju.

Italijansko udruženje Codacons navelo je, povodom izveštaja o prodaji ostrva Ukrajincu, „da se čini da je imovina pod novim vlasništvom u suprotnosti sa zaštitom javnog interesa za očuvanje ekoloških i pejzažnih vrednosti ostrva“.

Kuće na italijanskom ostrvu Galinara u obliku kornjače, koje se nalazi na 1,5 kilometara od obale Ligurije na severozapadu Italije, nekada su pripadale Rimokatoličkoj crkvi, a u poslednjih 150 godina, pošto je privatizovano, bogatim bankarima i industrijalcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

italijaostrvopodaja
Komentari (0)
Dodaj komentar