Šanse da azilanti iz Srbije ostanu u EU su nula

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjaavio je danas da su za one koji dolaze iz Srbije i žele da ostanu u državama EU šanse za to praktično nula, te da će oni „na jedan ili drugi način“ biti vraćeni u Srbiju.

Kako je rekao, EU je veoma usresređena na problem migracija, navodeći da to treba posmatrati sa dva aspekta – jedan su migracije sa područja razrušenih i opustošenih ratom, dok se u drugom slučaju govori o azilantima iz Srbije.

„Za one koji dolaze iz Srbije, njihove šanse za ostanak u drzavama EU su praktično nula i na jedan ili drugi način oni će biti vraćeni u Srbiju. Pitanje je na koji se način vlasti u Srbiji bore sa problemom povratnika i kako im obezbediti dostojanstven život“, rekao je Benedikt novinarima u pauzi skupa Beogradski dijalozi, koji se održava u Skupštini grada.

On je podvukao da EU podržava Srbiju, kako ekpertizom u toj oblasti, tako i sredstvima koje izdvaja na pomoć, navodeći da je najosetljivija grupa romske populacije.

„EU je do sada izdvojila 11,5 miliona, a u budućem periodu izdvojiće još 20 miliona evra u te svrhe“, rekao je Benedikt.

O rešavanju problema migranata koji se vraćaju u Srbiju, kako kaže, razgovara sa ministrom Vulinom, potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović, komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem.

Ističe i da je potrebno obezbediti pristojan život, usresrediti se na obrazovanje, uslove stanovanja i zaposljavanje kako bi se rešili problemi povratnika.

„Očekujemo i Akcioni plan u kontekstu poglavlja 23, na kojem bismo mogli zajedno da radimo, a što je važno obezbeđivanje njihovog pristojnijeg života“, rekao je Benedikt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eumigracijasrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar