Skandalozna Bajdenova poruka o Putinu za Stejt dipartment je …

Američki državni sekretar Entoni Blinkan objasnio je uvredljive izjave američkog predsednika Džoa Bajdena na račun ruskog lidera Vladimira Putina političkim pragmatizmom, piše „Vašington post“.
„Predsednik jasno vidi dve stvari. Mora pozivati Rusiju na odgovornost za bilo kakve neprijateljske akcije koje preduzima, a istovremeno ostaje otvoren za saradnju u sferama koje su od obostranog interesa“, rekao je američki državni sekretar, objašnjavajući zašto je Bajden, sa jedne strane, potvrdno odgovorio na pitanje da li smatra Putina „ubicom“, a sa druge strane je spreman da sarađuje sa njim.
Prema rečima Blinkena, predsednik SAD sprovodi politiku, koja se zasniva na „kriterijumu svrsishodnosti“.

Novinar „Vašington posta“ zaključuje da takav stav Blinkena govori o tome da američka administracija pristupa odnosima sa Rusijom sa stanovišta takozvane realne politike, koja predviđa pragmatični pristup.

Ranije je portparolka Bele kuće Džen Psaki odbila da pojasni da li su Bajdenove reči o Putinu bile „metafora“. Ona je podsetila da je američki lider ranije rekao „da se neće uzdržavati“ u iznošenju svog stava ni tokom direktnih kontakata sa ruskim rukovodstvom, ni prilikom iznošenja javnih ocena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija neće dozvoliti SAD ili bilo kojoj drugoj zemlji da razgovara sa njom „sa pozicije sile“.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden je u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Predsednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na tu izjavu, američkom lideru poželeo zdravlje. Kasnije je predložio Bajdenu javnu onlajn diskusiju.

Pogledajte reakciju ruskog predsednika:

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džo Bajdenporukaputin
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kada te vata STRAH od suparnka onda ga nazivas svakakvim jer drugo sredstvo nema je rUSIJA MU OTVORENO KATE „TVOJOJ SILI JE DOSAO KRAJ“!